Av en undersøkelse som kartlegger nordmenns sexvaner går det nemlig fram at bare én av ti nordmenn er fornøyd med sexlivet sitt. Undersøkelsen kartlegger nordmenns sexvaner og er gjort på vegne av Nytelse.no.

Mange sliter

- Det er ingen tvil om at året som har gått på mange måter har vært utfordrende og at det har gått utover samlivet for mange, sier Ebbestad. Samtidig er ikke nordmenn særlig gode til å kommunisere når det kommer til de mer intime spørsmålene.

- Bruk tida hjemme til å finne tilbake til hverandre og å få opp gnisten på soverommet, i stua eller på hytta for den saks skyld, lyder hennes friske oppfordring. Ebbestaqd har jobbet med sex- og samlivsspørsmål i femten år. Hun er også presseansvarlig for nytelse.no.

Skjermbilde 2021-01-19 kl
- Hytta er et flott utgangspunkt for bedre samliv, mener sexologstudent Maria K. Ebbestad.

Fyr i peisen - og samlivet

Vel er hytta ofte kald og rustikk. Men den blir så sexy som man gjør den til, sier Ebbestad.

- Flammer i peisen, et glass vin og massasje etter en lang skitur gjør underverker for stemningen. Vær flinke til å gi hverandre komplimenter, hjelp hverandre med oppvasken og gjøremål for øvrig og nyt fridagene på hytta, lyder sex-ekspertens  anbefaling.

Hytta har nemlig et stort «potensiale» for et bedre samliv, forstår vi henne rett. 

- I samme undersøkelse viser det seg at 18 prosent av de spurte drømmer om sex i skogen, 16 prosent på stranda og 15 prosent på fjellet. Med slike ønsker er jo hytta et fantastisk fint utgangspunkt, mener Ebbestad. Hun legger til at det er i ferier og i perioder med mye fritid folk koser seg mest sammen, ikke minst på hytta.

Vær impulsiv

Men hun ser utfordringen med at man ofte er flere som er med på hytteturen og at veggene ikke alltid er spesielt godt lydisolerte.

- Da gjelder det å benytte seg av de mulighetene som byr seg. Kanskje det er når resten av gjengen er på skitur? Folk bør i det hele tatt unne seg litt mer impulsiv sex. Det slikt som gir ettertraktet spenning i et forhold.

Sexologstudentens generelle råd er at par må bli flinkere til å snakke sammen om samlivet. 

- Ta praten på en biltur, ved kjøkkenbordet eller foran peisen etter at barna er lagt. Ikke framstill det som klaging, men heller et ønske om at dere skal få det enda bedre sammen. I et forhold vil man den andre det beste, så ha det som utgangspunkt når du skal ta praten. Gjør det gjerne med litt humor også, råder Ebbestad.

Mobilen kveler forholdet

Hun minner om at mobilen kan være drepen i et forhold.

– Sett av to kvelder i uka der du og partneren bruker tiden på hverandre og ikke TV eller mobil. TV’n må ut av soverommet, selv om du gjerne vil se på en serie til du sovner. Og ikke scroll deg i søvn heller. Det siste du ser på før du sovner, bør være kjæresten, ikke mobilen. Den er drepen for sexlivet, råder Ebbestad.

Hun går ikke av veien for å anbefale former for sexleketøy som egner seg perfekt til par.

- Sexleketøy er for par som vil ha det litt ekstra gøy, nyte hverandre på nye måter og oppleve seksuell stimulans på sitt beste. Sexleketøy er noe ikke noe man bruker fordi den andre er utilstrekkelig, men fordi det gjør sexen enda mer leken, forklarer sexologistudenten Maria K. Ebbestad.