Tvedestrand er en av to steder i Norge hvor det er registrert forekomster av klippeblåvinge, og den ble varig fredet i 2008. Med utgangspunkt i den nye Naturmangfoldloven viser Miljøverndepartementet til behovet for et kunnskapsgrunnlag og vektlegging av føre-var-prinsippet ved offentlige beslutninger.

 
”Med bakgrunn i disse bestemmelsene og hensynet til klippeblåvingen i området må det derfor gjennomføres en kartlegging og utredning av det aktuelle økologiske funksjonsområdet, samt gjennomføres en innledende studie av klippeblåvingens forekomst i Tvedestrand, før utbygging kan skje”, skriver Miljøverndepartementet i pressemeldingen.
 
Kartlegging i 2010
Av hensyn til partene i saken, mener Miljøverndepartementet at kartlegging må skje i løpet av 2010. Ut fra resultatene må det tas nærmere stilling til hvor det bør settes i gang tiltak for sikring av klippeblåvingens økologiske funksjonsområder, samt hvor det ikke bør settes i gang bygging.
 
"Dersom kartleggingen tilsier at det kan bygges ut i området, må det vedtas en ny reguleringsplan for området. Boligene må tilpasses terrenget på en best mulig måte slik at de ikke blir liggende eksponert i terrenget, og ellers være i tråd med nasjonale føringer for strandsonen", uttaler departementet.
.