If har onsdag morgen registrert over 200 skadesaker etter det kraftige vindværet over deler av Sør-Norge sist fredag.

IMG_2100
Trær har veltet over flere hytter blant annet på Blefjell. Foto: Vigdis Hermanrud

Rammet særlig høytliggende områder

– Det er først og fremst de øvre delene av Viken, Vestfold og Telemark og Innlandet skademeldingene kommer fra. De høytliggende områdene ser ut til å være hardest rammet, og det er herfra de fleste skadesakene blir meldt inn. If er allerede i gang med å sikre og utbedre skader flere steder, opplyser kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Sjekk selv, eller få andre til å gjøre det

Han oppfordrer folk som har hytte i områder som har vært rammet av den sterke vinden å sjekke tilstanden på hytta, enten ved å ta en tur selv til hytta så snart som mulig, eller å få en fastboende man har kontakt med eller en hyttenabo for å sjekke hvordan det står til. Hvis for eksempel et tre har ødelagt taket eller en rute er knust, kan vær og vind gjøre skaden betydelig verre etter hvert som tiden går, sier Clementz.

Stort skadespenn

Det er stort spenn i skadene, alt fra glassruter som er knust på hytter til næringsbygg som har fått flere trær over taket. Skadene meldt til If fordeler seg på 180 skadesaker på private hus og hytter og 26 skader på næringslokaler. I tillegg er det noen biler som har fått skader. Det er for tidlig å si nøyaktig hvor store skadene er i kroner og øre, men for If alene dreier det seg om flere titalls millioner. Vindskader som dette er dekket på bygningsforsikringen til huset, hytta eller næringslokalet.