Etter at innbruddsbølgen ble noe redusert i fjor, viser statistikken at det er en oppgang igjen i år. I følge Finansnæringens Fellesorganisasjon ble det registrert 15 358 innbrudd i norske boliger i årets første halvår. Det er en økning på 8% i forhold til samme periode i fjor. Trenden for tyverier har igjen snudd.
EspenDyrud_Eaton[1]
Salgssjef Espen Dyrud

Mange tomme boliger i høstferien

Ifølge Huseiernes Landsforbund er det organiserte bander fra Romania, Litauen, Polen og Chile som først og fremst utfordrer tryggheten til nordmenn. I deres rapporter kommer det frem at tyveriene er godt organisert, og flere deltar. Noen rekognoserer, andre gjør innbruddet, og en tredje gruppe står for uttransporteringen.

Med høstferien rett rundt hjørnet vil mange boliger stå tomme hele eller deler av ferieuken. Men det finnes noen enkle tiltak man kan gjøre for å unngå å bli en del av innbruddsstatistikken. – Det beste tipset for å unngå tyver på besøk er å gi inntrykk av at det er folk hjemme – både ute og inne. Bruk for eksempel tidsbrytere på lamper, og la smårotet ligge fremme, sier Tom Granquist, direktør i Storebrand Forsikring.

Politiet anbefaler også at man gir inntrykk av at det er folk i huset når man er på ferie. Noen av politiets tips er å la lys og eventuelt en radio stå på i kombinasjon med tidsbryter, og å sette opp utelys med bevegelsesdetektor.

Tenner på bevegelse

Høsten er mørketid, og i mørket kan kjeltringer operere i det skjulte. I ordtaket heter det også at i mørket er alle katter grå. Det vil si at det er vanskelig å bli gjenkjent når det er mørkt. Ved å montere lys som tenner seg ved bevegelse, eller sørge for godt lys på alle fasader hele tiden, vil det være mye vanskeligere å bryte seg inn i en bolig. Lys kan være et enkelt, rimelig og effektivt tiltak for å forebygge både hærverk og innbrudd. Lys som er knyttet til en bevegelsessensor trenger heller ikke koste all verden. Tyvene ønsker ikke å bli sett, så ved å installere lys med bevegelsessensor kan du hindre uønskede personer fra å snuse rundt huset ditt.

Ikke lenger science-fiction

Utviklingen har vært stor når det gjelder lysstyring og styringssystemer. Flere funksjoner som er tilgjengelige i dag var for science-fiction å regne for bare ti år siden.

 – Det finnes mange smarte løsninger i dag. Med et styringssystem kan du selv bestemme hvor avansert du vil ha det. Lys koblet til en bevegelsesdetektor kan både tenne lys når du er hjemme, men gi alarm ved bevegelse når du setter huset i fraværsmodus. Dette kan installeres både utendørs og innendørs. I tillegg finnes det varslingsfunksjoner som påkaller oppmerksomhet og skremmer bort uvedkomne gjester, forteller Espen Dyrud, salgssjef i Eaton Norge.

Styrer tyven unna

Dyrud forteller at det meste går an å programmere inn i slike styringssystemer og at man kan skreddersy pakker etter behov.

– Med funksjoner som simulerer tilstedeværelse kan lysgrupper med tidsinnstilling slå seg av og på i ulike rom og gi inntrykk av at det er folk i huset. Dette kan styres trådløst fra mobiltelefonen mens du er på ferie. Skulle alarmen gå mens du er borte kan du for eksempel via kameraet på en iPhone eller iPad se hva som foregår direkte inne i huset, sier Dyrud.

Han forteller at mange ikke bare ønsker slike styringssystemer installert i boligen, men også i hyttene sine.

– Hytter er ofte dyre, og de står tomme flere måneder i året. Med et styringssystem får man både sikkerhet og komfort, sier Dyrud. Helt enkle lampene kan man sette opp selv. Kontakter du en elektriker kan du få gode tips og råd om hva man kan bruke et styringssystem til. Du kan for eksempel samkjøre deler av installasjonen og bruke samme sensor til ulike oppgaver: komfort når du er hjemme, sikkerhet når du er borte. En fastelektriker kan gå gjennom hele boligen din og komme med forslag til løsninger som er tilpasset dine behov.