Boat house
Foto: Fotolia

I den klassiske svenske filmen “Badjävlar” skildres lokalbefolkningens nære og inderlige hat mot sommerturistene

I hvilken grad dette er inspirasjon for forskjellbehandlingen i skattlegging av hyttefolk og fastboende vil nok variere fra kommune til kommune. Sikkert er det uansett at frontene nå hardner til mellom lokale kommunestyrer og feriegjester. Det første slaget vil stå hos Sivilombudsmannen.

Sol, svaberg, sjø og skatt
Etter en brottsjø av klager og nye takster har Kragerø kommune måttet gi mange klagere medhold i kritikkverdig takstarbeid, og er i praksis knepet på fersk gjerning i sitt forsøk på å flå sommergjestene.
- Vi har vunnet en halv seier, men fortsatt takseres hus og hytte på ulik måte i Kragerø og andre steder, sier Jon Stordrange, leder for Skattebetalerforeningen, som på vegne av en hytteeier nå ser seg nødt til å ta uretten til Sivilombudmannen. Dette etter at Fylkesmannen i Telemark etter 8 måneders behandlingstid nektet å sette stopper for en varierende lokal skattepraksis.

Jon Stordrange i Skattebetaler-foreningen tar nå hytteskatten til Sivilombudsmannen Foto: Bo Mathisen

Areal eller skjønn?
-Å taksere en bolig etter kvadratmeter og hytte etter en rent skjønnsmessig metode må etter vår oppfatning være helt feil. Hva skjer når prisene faller? Det er også et merkelig påfunn, de behandles skattemessig likt ellers, og skiller seg klart fra nærings- og landbrukseiendommer, som har en annen taktsmetode, sier Stordrange, som setter sin lit til at Sivilombudsmannen kommer til å rydde opp.
Sivilombudsmannens oppgave er nettopp å kontrollere myndighetene, og bidra til å sikre at det ikke øves urett mot den enkelte borger.
- Sivilombudsmannens arbeid er viktig korrektiv og kontroll med forvaltningen, vi regner med kommunene vil rette seg etter hans anbefaling, sier Stordrange.

Hjelmeland går lenger
Hjelmeland kommune har gått nye veier i skattelegging. Fordi det ikke er boplikt har man begynt å skjønnstaksere en rekke hus som fritidseiendommer, for så å ilegge høyere kvadratmeterfaktor i eiendomsskatten.

– Man har kun sett på bruken av eiendommen, og ikke sett på beskaffenhet og hva det er regulert til. Dersom man flytter inn og bor der fast vil det gi lavere skatt
– dette er også i strid med likhets prinsippet, sier Stordrange. Nå går da også 12 boligeiere til søksmål mot kommunens forskjellsbehandling. At eiendommer som tilhører personer som ikke bor i kommunen skal skattlegges på en annen måte enn tilsvarende eiendommer eid av folk lokalt er ifølge Stordrange en uhørt praksis. 

Les: Slakter forslag til endring av Tomtefesteloven