I Norge finnes det over 440 000 fritidseiendommer, ifølge SSB. Én av to hytter befinner seg i områder uten nære naboer og de færreste har dermed tilgang til fiber. Med Trådløst Bredbånd trenger det slettes ikke være et problem.

– Med trådløst bredbånd klargjort for 5G-nettet blir det mulig å få høyhastighets internett på steder der det tidligere ikke har vært mulig. Antennene er bedre på å ta inn signaler og kan monteres i høyden. Det gjelder også for de som ønsker egen bredbåndinstallasjon på hytta. Løsningen fungerer også på 4G-nettet, og gir dermed kundene en smidig overgang til raskt bredbånd, i takt med Telenors 5G-utrulling, sier Camilla Amundsen, leder i Telenor TV og bredbånd, i en pressemelding.

Full 5G i 2024

– Vi anslår at rundt 90 prosent av landets fritidseiendommer dekkes av Telenors mobilnett, så sannsynligheten er stor for at du kan få god bredbåndsdekning på hytta. Alle steder som i dag har 4G, skal ha full 5G-dekning innen utgangen av 2024. Med andre ord, har du 4G ved hytta i dag, så vil du også ha 5G der i løpet av noen år, sier Amundsen.

Trådløst bredbånd, eller mobilt

Telenor bygger ut fiber i hele landet, men for enkelte husstander, fritidseiendommer eller bedrifter er ikke dette et alternativ. Det finnes to løsninger for bredbånd over mobilnettet, trådløst bredbånd eller mobilt bredbånd. Trådløst bredbånd bruker en utendørs antenne med den nyeste teknologien og høyeste hastigheten, og leveres til en fast adresse. Det betyr at du får svært gode signaler og ubegrenset databruk. Mobilt bredbånd er en enklere løsning som ikke krever en antenneinstallasjon. Du må ha en egen miniruter med sim-kort og velger selv størrelsen på datapakke.

God dekning 1007 meter over havet

I Norge har vi svært god mobildekning, men likevel er det noen som faller utenfor når det kommer til bredbånd. For Furuhaugli Fjellhytter, som befinner seg 1007 meter over havet i Dovrefjellene, har hverken innlagt fiber eller kobber, og trådløst bredbånd har vært redningen for å sikre god og effektiv drift av motellet. 

– Selv om vi selvsagt ønsker at gjestene våre skal kunne koble av når de overnatter hos oss, er det helt avgjørende for driften av hyttene å ha tilgang internett. Før måtte vi ha ansatte stående i resepsjonen hele kvelden, bare i tilfelle noen kom for å sjekke inn. Det skjedde rett som det er at det sto folk nede i veien som hadde booket rom uten at vi fikk beskjed, kanskje fordi vi var noen meter utenfor dekningsområdet. Med trådløst bredbånd er vi sikret god internettforbindelse på hele Furuhaugli, sier Jo Andre Haugen, daglig leder for Furuhaugli Fjellhytter.