Det har vært væromslag og gradestokken har vist plussgrader mange steder. Men det er meldt om betydelig kaldere vær fremover, og da er det igjen fare for frostskader. 

– Hittil i år har vi registrert rundt 850 skader på bygninger relatert til frost, men vi venter at antallet stiger fremover, når kulda er tilbake mange steder. Da er det nok en gang viktig å ha på tilstrekkelig med varme, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank1 og DNB.                        

Skadeforebyggeren mener flere frostskader kunne vært unngått med bedre forberedelser. 

– Ett enkelt skadeforebyggende grep er å stenge hovedstoppekranen på hytta. Vi så dessverre noen tilfeller der dette ikke var gjort i forrige uke, som skapte trøbbel.

Ekstrem pågang hos rørleggeren 
Rørleggerne hos Drøbak Rørleggerservice AS har hatt hendende fulle den siste tiden. De har jobbet dag og natt og hjulpet mange fortvilte boligeiere med fryste vannrør. 

– Det har vært eneboliger, tomannsboliger, rekkehus og blokker som har vært rammet. Heldigvis har vi klart å tine mange rør, slik at de store skadene har uteblitt, sier Robert Slåke, daglig leder i Drøbak Rørleggerservice. 

Slåke har en sjekkliste som han anbefaler alle bolig- og hytteeiere å gå gjennom:

  • Er det noen steder i huset eller hytta som burde vært bedre isolert? 
  • Har jeg lukket lufteluker som er utsatt plassert? 
  • Har du utvendig vannkran, bør du ta av slangen. Da unngår du skade om vannet fryser. 
  • La skapdøren under kjøkkenvasken være åpen. Det kan fort bli en kuldegrop som gjør at vannet fryser. 

– Det er dessuten mange hytter som har fått innlagt vann og kloakk, men de er ikke isolert i takt med at dette er gjort. Derfor er det lurt å ta seg en tur på hytta nå, avslutter Slåke.