Irriterer du deg over andres oppførsel i skiløypene? Enten du er aktiv skiløper eller går en tur i ny og ne, så er det noen uskrevne regler som gjelder i skiløypa. Husk at alle er ute for å kose seg enten det er trening eller familietur, så surmuling gjør ikke turen bedre verken for deg selv eller andre.

Vi spurte naturforvalter Bjørn Ringstad i Drammen kommune, og Henning Wikborg, som er leder i Drammen og Oplands Turistforening om tips til hvordan man bør oppføre seg når man er på skitur.

Les også: Et nytt Skrim for vestfoldinger?

Les også: Slik smører du skiene riktig

Vis vett

Hold til høyre!

– Det er viktig å huske høyreregelen. Det kan fort bli farlig når andre kommer i fart motsatt vei om man går i samme spor.

 Ha hunden i bånd, men ikke i nedoverbakkene!

– Hunden er selvfølgelig velkommen til å være med på tur, men hold den i bånd. I nedoverbakkene bør man ikke ha hunden i bånd for det kan fort bli farlig hvis den skjærer ut til siden eller hvis skiløperen faller. Det er også forbud mot hundesleder i løypa, og går man med pulk så bør man gå med den på høyre side eller på midten slik at man kommer forbi, sier Wikborg.

dt.no har fått flere henvendelser fra fortvilte hundekjørere etter saken ble skrevet, som understreker at det ikke er forbud mot hundesleder. Wikborg forklarer at det ikke er forbud i form av lov eller forskrift. – Som tilrettelegger for friluftsliv og på vegne av kommunen som bruker betydelige midler på å preppe og tilrettelegge, er det forbundet med fortvilelse om noen ødelegger tilretteleggingen, forklarer Wikborg.

– Jeg ønsker hundekjørere velkommen i marka, men det er på tide at de står på og bidrar til etablering av egne traseer, sier han.

– Noen er også redd for hunder, og da er det ikke særlig hyggelig når hunden kommer mange meter foran eieren uansett hvor lydig hunden er. Man bør også sørge for at hunden går på høyre side eller i skisporet. Det er stort ansvar å ha med seg hunder i løypa, sier Ringstad.

Grupper må gå i lengden – ikke i bredden.

– Gjør plass for andre i løypa, sier Wikborg.

Stopper du og prater med noen så gå ut av sporet.

– Da er du ikke i veien for andre, sier Ringstad.

Vær høflig!

– Nikk og si hei, vi er ute for å glede oss alle sammen, sier Ringstad.

Ta hensyn

– Aktive skiløpere må ha forståelse for og ta hensyn til barn og unge. Det er dem som er fremtiden, og hvis de ikke lærer å gå på ski eller blir skremt i løypa så blir det ingen aktive skiløpere i fremtiden. Hvis man skal trene på fart så er ikke helgene riktig tidspunkt, da er det mange barn i løypene, sier Ringstad.

Ringstad har også et annet ønske til skiløperne.

– Gå ut av løypa hvis du møter løypemaskinen. Hvis man står i løypa og løypemaskinen må svinge så blir det en sving på løypene også.

Klikk deg inn på vår facebook-side