Tekst og foto: Einar Lyngar

I Hafjell bygges nå Nordens lengste ski-tunnell i sitt slag. Den 100 meter lange tunellen skal sikre at langrennsfolk trygt kan krysse alpinbakken.Tunellen eller kulverten som nå bygges, skal betjene flere hundre hytter på sørsiden av anlegget, slik at de kan komme trygt inn i løypenettet på nordsiden. 

tunell4
Det er dimensjoner over tunellen, forteller Odd Stensrud (th) og Tommy Viken.

Kryssende løpere er en fare

Tunellen blir fem meter høy og sju meter bred. En tråkkemaskin kan dermed legge spor gjennom hele tunellen, forteller daglig leder i Alpinco, Odd Stensrud. Etter at Hafjell ble oppgradert til nasjonalanlegg, settes det større krav til blant annet sikkerhet.  Kryssende skiløpere er en fare, men heldigvis har det ikke skjedd alvorlige ulykker i Hafjell, sier Stensrud. 

Flere snøkanoner og tidlig åpning

Selve tunellen koster ni millioner. Samtidig har de kjøpt inn ti nye snøkanoner foran vinteren, hvilket betyr at de vil ha 37 kanoner i drift i høst. Det betyr at vi regner med en tidlig åpning, i hvert fall til begynnelsen av november, sier han. Før jul skal det arrangeres Europacup i anlegget, og da skal det være både nok snø og i god stand, lover han. Halvparten av anleggskostnadene har de fått gjennom spillemidler, forteller han. 

Tunnel
Med sine 100 meter blir den nord Europas lengste skitunell.

Enda mer spektakulært

Det jobbes også med å få X-games tilbake i vinter, etter det vellykkede  rennet i fjor. Slopestyle blir da trolig lagt lenger opp i anlegget, mens Big Air blir nederst som sist. Da var det 130 millioner TV-seere som fulgte konkurransene. I vinter skal det bli enda mer spektakulært i Hafjell, lover Stensrud, som gleder seg til  vinteren.