Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Snart sommer –
bruk hele paletten utendørs på hytta

I den lyse årstiden trives vi ute, både hjemme og når vi er på hytta. Med friske farger på hagemøbler og puter, får uterommet nytt liv.
Article image
Utetekstilene fra Green Apple kommer i metervare, og tåler vask.

Tekst: Guri Haram/ifi.no Foto: Kristian Owren/ifi.no, Produsenten

Husk: alt treverk kan males, og alle tekstiler kan byttes og sys! Hvite plastmøbler som har stått ute i all slags vær kan bli blanke igjen med riktig behandling.

– Det er flere trender i tiden nå. Det ene er at farger er «in» igjen, det å være miljøbevisst og tenke gjenbruk er trendy, i tillegg vil vi innrede ute, som om det skulle være inne – med masse tekstiler. Og vi gjør det personlig med å sette sammen morsomme farger på det gamle, sier administrerende direktør i ifi.no, Bjørg Owren.

Plastmøbler, tremøbler, kurvmøbler, metallmøbler. Alt kan males! Det er bare snakk om å velge riktig produkt og teknikk.

– Men som grunnregel: underlaget må være rent og fast, og man må ha fjernet løs maling. Så er det bare å sette i gang, sier hun.

Article image
Stoffene kommer i mange farger og mønstre. De er så myke at de kan fungere som gardiner.

Tenk på samme måten som inni hytta

Utetekstiler forbinder mange med kjedelig, røft og fargeløst. Men slik behøver ikke virkeligheten å være. Tekstiler er en viktig stemningsskaper.

Prosjektansvarlig Åse Jerrhag hos Green Apple forteller at kolleksjonene deres har friske farger og fine mønstre.

– Tekstiler trenger ikke å ha utepreg. De er faktisk så stilige at de også passer innendørs. Tenk som inne, men velg stoffer som fungerer til utebruk, oppfordrer hun.

Green Apple har stoffer som kommer i metervare, i bredder på 140 centimeter. Det vil si at du kan ta frem saksen og symaskinen og få et nytt utseende på puter og lage stilige pledd og gardiner.

– Mykheten i stoffene er såpass god at de kan brukes som gardiner også. Vi har et spekter av farger, samt striper og ruter. Stoffene er myke. Kvaliteten er likevel ikke som en gjerne forbinder med utemøbelstoffer, forteller Jerrhag.

Stoffene produsenten fører, tåler ekstra vær og vind, saltvann, sol - og de er muggresistente. I lysekthet i en skala på 1-8 er stoffene på den høyeste verdien. De er dessuten vaskbare.

– Alle stoffer blekes etter hvert, men denne typen er ekstra motstandsdyktige mot lys. Norge har røft vær og sterk sol. Det er ikke anbefalt å la stoffet ligge ute. Men er det mye ute, bør det impregneres med jevne mellomrom, sier hun.

Stoffene til Green Apple har fem års garanti.
Article image
Med et nytt trekk på putene, får uterommet en ny start.

Bruk det gamle på nytt - og vær personlig

Bjørg Owren anbefaler alle å tenke gjenbruk i uterommet.

– Å kaste fullt brukbare ting er bare sløsing, og fører til mer skrot. Gamle gjenstander kan dessuten ha sjel og karakter. Jeg kjenner mange med trehagemøbler fra besteforeldre, for eksempel en benk som bestefar har snekret. Det er hyggelig og har historie. Den eneste endringen en bør gjøre da er å tilføre ny farge og friske puter. Det er personlig og fint. Og mye kulere enn noe annet, sier hun.

Owren understreker at å friske opp uterommet på hytta er en morsom aktivitet.

– Utemøblene er ikke så store. Hvis du har garasje, kan du gjerne male dem der. Hagestoler kan man også pusse opp innendørs. Plukk fram det du har og sett farger på det, sier hun.

Og i tilfelle det blir dårlig vær, her er det litt inspirasjon til hyttekjøkkenet også.