Bildet: Husebukta er det omstridte området, med Seilkroa midt i bildet og prinsesse Märtha Louises landsted Bloksberg til høyre.

Fylkesmannen i Østfold har i brev av 21. januar 2010 fastslått at hytteprosjektet i Husebukta som ble lagt ut i markedet sommeren 2009, var i strid med reguleringsplanen. Det kan ikke bygges private hytter i Husebukta. Videre fastslås det at Haabet-avtalen ikke har noen selvstendig verdi, fordi reguleringsbestemmelsene overstyrer avtalen.

Nærmere om fylkesmannens avgjørelse av 21. januar 2010

Her stadfestes Planutvalgets rammetillatelse for bygging i Husebukta, men bare innenfor reguleringsformålet ”Turist/hotellanlegg bruk av utleie”. Det slås samtidig fast at den bruk av hyttene som utbygger la opp til i salgsprospektet sommeren 2009 strider mot dette reguleringsformålet. Salgsprospektet med tilhørende avtaleverk dokumenterte at formålet med prosjektet var fritidsbebyggelse. Det kan kun bygges utleiehytter tilknyttet hotellvirksomheten der, skriver Fylkesmannen. Samtidig uttaler de at den privatrettslige (utbyggings)avtalen inngått mellom utbygger og kommunen ved ordfører Haabet i 2005 og godkjent av bystyret (som åpnet for salgsopplegget i 2009) ikke har noen selvstendig betydning for hva som kan bygges. Det er det reguleringsformålet som avgjør i følge Fylkesmannen. Dermed har de underkjent den privatrettslige avtalens status som døråpner for salg av private hytter gjennom aksjeselskap o.l. Selv om utbygger rett før møtet i Planutvalget trakk 2009-prospektet, trakk utbygger ikke den privatrettslige avtalen (utbygger hadde nok håpet på at den kunne utvide reguleringsbestemmelsene).

Det er nå opp til kommunen å håndheve reguleringsplanen

Fra media kjenner vi byggeprosjekter som ikke har vært salgbare eller som har blitt bygget, men ikke kunne drives forsvarlig økonomisk. I store prosjekter er det ofte gitt dispensasjon for å ”redde” prosjektet. I Fredrikstad har tidligere politiske makthavere (Ap) og nye (FrP) kjørt en slik linje. Det samme kunne man frykte i Husebukta. Men Miljøverndepartementet har låst den muligheten i sitt brev av 6. mars 2006 hvor det skrives: ”Omgjøring til private hytter kan etter dette ikke gjøres uten reguleringsendring, og departementet forutsetter at det ikke tillates slik endring eller annen ytterligere privatisering av strandområdet.”

Hva skjer om kommunen i stedet velger ikke å håndheve reguleringsplanen?

Da må domstolen ta stilling til saken. Utfallet er gitt i og med Fylkesmannens og Miljøverndepartementets uttalelser. Motstanderne av privat hyttebygging i Husebukta har finansiering for søksmål.

En servituttavtale vil også hindre privat hyttebygging i Husebukta

Eieren av Hankø forutså for 100 år siden at det måtte legges restriksjoner på utbygging for at øyas egenart som et attraktivt naturområde med spredt bebyggelse ikke skulle ødelegges. Derfor ble eiendommen påheftet en servitutt hvor ingen tomt kunne skilles ut på under 2 mål. Heftelsen hviler på Husebukta også. Den har ikke falt bort pga etterfølgende reguleringsplaner.

Hvorfor er det så stor motstand mot privat hyttebygging i Husebukta?

De som driver motstandsaksjonen er ikke direkte berørt av byggeplanene. Forbud mot privat hyttebygging i strandsonen har vært nasjonal politikk siden 1965. Strandloven er senere blitt innskjerpet for hyttebygging. Først ute var en miljøvernminister fra Høyre (Brende), neste var en miljøvernminister fra KrF (Hareide), og så to miljøvernministre fra SV (Bjørnøy og Solheim). Solheim innkalte reguleringsplanen i 2006. Det ble konstatert at den var i strid med nasjonal strandsonepolitikk, men at den var kommet for langt til at den kunne reverseres. Husebukta hadde en reguleringsplan med formålet gjestehavn med servicebygg. De fleste med kunnskap om Hankø og båt- og friluftsliv i ytre Oslofjord ga sin tilslutning til denne. Det gjør også motstandsgruppen i dag. Denne planen ville bl.a. ikke belaste landsiden på Vikane med ytterligere massiv bilparkering.

Dersom hotellet trenger flere rom, er det ledige arealer ved hotellet. Hotellgjester og konferansedeltakere ønsker å bo samlet.

Vi er på et grunnløst og udemokratisk grunnlag blitt truet av utbyggers advokat med søksmål for krav om erstatning. Vi bøyer ikke hodet for denne type trusler, særlig ikke nå som vi har fått fastslått at utbyggers hytteplaner var i strid med reguleringsformålet.

Potensielle kjøpere av hytter i Husebukta er blitt spart for alvorlige kalamiteter

Det er et faktum at motstanderne av private hytter i Husebukta har reddet potensielle interessenter fra å kjøpe noe som ikke kunne brukes lovlig etter reguleringsplanen. Utbygger, Fredrikstad FrP og Fredrikstad Ap burde takke motstanderne for at vi fikk avverget slike alvorlige kalamiteter. Det hele blir imidlertid urimelig når Planutvalgsleder Vestvik (FrP) reiser kritikk i media over klagernes bruk av offentlige ressurser, når det er de samme klagene som har initiert Fylkesmannens presisering av at privat og privatlignende bruk av hyttene ligger utenfor reguleringsformålet. Videre utsagn om egoisme og at Vikane Vel ikke representerer lokalbefolkningen er løse og udokumenterbare påstander, uten sannhetsgehalt. Det er med beklagelse vi konstaterer at en høyt betrodd kommunal tillitsvalgt prøver å benytte slik hersketeknikk.

Hva kan skje videre i Husebukta?

Utbygger har ikke påvist noen investeringskapital, hotellselskapet har ingen fri egenkapital og det tjener ikke penger på driften. For å fullfinansiere et hytteprosjekt må det sannsynliggjøres overfor långiver at prosjektet er salgbart slik at pantet kan ha tilstrekkelig verdi om lånet misligholdes. Det var derfor utbygger la ut salgsprosjektet i fjor (som var mislykket). Uten innslag av private hytter blir prosjektfinansiering nærmest umulig. Så hva er det man kan finansiere her uten at det selges private hytter? Det spørsmålet har utbygger ikke villet svare på, og det er nok ikke uten grunn.

Vi i motstandsaksjonen er i hvert fall veldig glade for at det ikke skal bygges private hytter i Husebukta og ser heller frem til utvikling av en fin gjestehavn.

Håkon Fensbekk, Eilev Pettersen, Harald Zwart, Kristin Johannessen, Anders Holm, Paal Treimo, Benedicte Aars-Nicolaysen, Vibeke Olss, Bertelise Johannessen, Per Bugge Amundsen, Lars Johannessen, Grete Dyb, Mette Horn Johannessen, Christian Stokke, Torild Rossum og Odd Eivindvik

 

RELATERT SAK: Fylkesmannen i Østfold godkjenner 40 utleiehytter i strandkanten på Hankø