Trappa, som eieren mente ikke var søknadspliktig, er regnet som et vesentlig naturinngrep. Nå søker han om å få beholde den. (Foto: privat)

Tom Brodin tekst

Dette skriver arkitekt Per Christian Tyldum på vegne av eieren av ei ulovlig bygd steintrapp i bergveggen på Veierland.  

– Kommunen burde visst
Han argumenterer også med at kommunen i 1986, da tomta ble utskilt og godkjent med en fire meter bred “hale” mot sjøen, “må ha vært klar over tilgangsforholdene mellom sjø og land var av en slik art at trapp var den eneste tilgang til sjøen”.
 
Imidlertid hadde ikke eieren behov for trapp fra begynnelsen av, siden naboeiendommen var eid av familien, og at det derfor var naturlig å gå over denne eiendommen når de skulle bade.
 
– Estetisk god løsning
Ifølge arkitekten, var eieren i 2008 i kontakt med en saksbehandler i kommunen og fikk da inntrykk av at det var greit å bygge trapp siden det ikke var tilgang til sjøen på annen måte. Og da trappa ble bygd uten å søke først, var det fordi han ikke trodde den var søknadspliktig.
 
Arkitekten, som i et vedlegg understreker at han ikke på noe tidspunkt var orientert om at trappa ble bygd, argumenterer med at trappa er bygd på en måte som er både nøytral og hensynsfull, med stedegen stein i et naturlig hakk mellom to bergnabber.
 
Den er estetisk godt tilpasset og må ses som en forlengelse av stien for at eierne kan bade på sin egen tomt, mener han.
 
Reduserer kjellerhøyden
Kjelleren i den nye hytta som ble bygd på eiendommen for et par år siden, etter at den gamle ble revet, er også et stridstema.
 
Hovedgrunnen til at kjelleren ble større enn den opprinnelige, er ifølge arkitekten at det ble nødvendig å fjerne et “basseng”, som ble oppdaget under den opprinnelige hytta da den ble revet.
 
Heller ikke takhøyden i kjelleren er helt “etter boka”. I søknaden som nå foreligger, skal det derfor bygges en ny himling som reduserer denne fra 220 centimeter til 189. Dermed blir kjellerarealene ikke målbare.