– Vi har kjøpt splitter ny løypemaskin. Den lager to spor og har masse reguleringsmuligheter. Maskinen er en investering i framtida. Vi kommer til å få knallfine løyper, smiler Sigvart Pedersen i Skrim Hytteservice.

På Skrim har de greid seg med en gammel løypemaskin i ti år. Og løyper har det blitt. Men nå skal tilbudet ifølge Pedersen bli enda bedre – med en maskin til 1,1 millioner kroner.

For samtidig kommer to mil med nye løyper, gjennom skog og hei og opp på høydedrag med utsikt, der det ikke har vært løyper før. Og vil du gå ordentlig langt, kan du det. Skiløypene blir nå nemlig koblet på løypenettet til Lardal og Vindfjell.

LES OGSÅ: Slik oppfører du deg i skiløypa

Løype med tilknytninger

Det er hytteeier og kasserer i Skrim hytteeierforening, Arne Steinbakken, fornøyd med.

– Personlig liker jeg best å gå på bortoverski. Nå blir det enda en løype med tilknytninger. Det er alltid moro med forandring. Og det er helt strålende med den nye løypemaskinen, sier han.

Pedersen mener løypenettet med dette blir vesentlig bedre.

– Her er det jo ikke noe alpinanlegg, så da er vi også ekstra avhengig av at løypene er gode for å få folk hit, forklarer han, og vil gjerne ha fram at også Tønsberg turistforening kjører opp løyper.

– Vi har et godt samarbeid med turistforeningen, de gjør en fantastisk jobb, skryter han.

LES OGSÅ: Her finner du vinterløypene

Frivillig løypeavgift

Løypemaskinen har Pedersen og sønnen kjøpt, gjennom sitt entreprenørselskap. Men finansieringen av løypene må brukerne selv stå for, gjennom en frivillig løypeavgift på 400 kroner året. Det er ikke lov å tvangsinndrive avgift, og man mottar ikke noe kommunal støtte.

– Vi er veldig avhengig av frivillig betaling. Vi er fornøyd med oppslutningen, men vil selvfølgelig gjerne at flere skal betale, sier Pedersen.

Steinbakken forteller at det er i overkant av 600 hytter på Skrim. Av disse betaler cirka halvparten løypeavgiften. Han understreker hvor viktig det er at de som bruker løypene er med på spleiselaget.

– Det hadde vært moro hvis flere var med på å betale. Vi er helt avhengig av disse pengene. Jeg hører noen sier at «vi bruker ikke løypene», men jeg er ikke sikker på at det alltid er riktig. Dessuten går pengene også til å holde stier og veier i orden på sommeren, sier Steinbakken.

LES OGSÅ: Slik smører du skiene riktig

– Fantastisk å ha hytte her

Både Pedersen og Steinbakken skryter av Skrim som område. Sistnevnte bygde hytte her for seks år siden.

– Det er fantastisk å ha hytte her. Det beste er den korte kjøreveien. Jeg bor i Sandefjord, og bruker bare en time på å komme meg til hytta. Dessuten er det fint her hele året. Man kan plukke bær og sopp, det er flotte fiskevann, og selvfølgelig gode turmuligheter, sier Steinbakken, og nevner spesielt myrbruene som har blitt lagt ut for å gjøre det enda lettere å ferdes rundt på Skrim.

Også Pedersen er en flittig bruker av løypene han selv har kjørt opp. – Jeg liker godt å gå på ski. Og her oppe er det jo veldig snøsikkert. Selv bor han ikke langt unna, i Passebekk. Han er oppe på Skrim nesten hver dag, men hytte har han ikke.

– Nei, min jobb er å serve andre, sier han med et smil.

LES OGSÅ: Skrim befester posisjonen

Vei til alle

For fem år siden ble det lagt fram en reguleringsplan for hele Skrim. Der ble det åpnet for å lage veier inn til alle hytter som ikke hadde det fra før. Sigvart Pedersen i Skrim Hytteservice forteller at mange har benyttet seg av muligheten.

– Det har vært ønske om helårsveier. Mange vil koste på hytta for å heve standarden, sier han. Hytteeierne betaler veiene selv, etter hvor lang vei de skal ha.

På Skrim er det mange eldre hytteområder, der man hittil ikke har hatt vei helt fram. Behovet har derfor vært stort.

GÅ TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE