Direktoratet for naturforvaltning (DN) mener at staten fortsatt må ha ansvaret, for å få en faglig forsvarlig og samordnet forvaltning på tvers av kommunegrensene.

– Verneområdene er selve indrefileten i norsk natur. De er opprettet for å ta vare på et representativt utvalg av naturen og bevare mangfoldet av, og livsgrunnlaget for, sårbare eller truede arter som villrein og fjellrev, sier direktør Janne Sollie i DN.

Tradisjonelt har staten hatt ansvaret for å forvalte verneområdene, men de siste 10 årene er det åpnet for å delegere denne myndigheten til kommunene. Forsøket har omfattet om lag 10 prosent av verneområdene våre, både nasjonalparker, landskapsvernområder, og naturreservater. Totalt 70 kommuner har vært involvert.

Fra området rundt Sotaseter, Breheimen i Skjåk kommune. Foto: Svein Nic. Norberg

Manglende kompetanse
Nå er kommunenes innsats evaluert. Fire av til sammen ti store vernområder med lokal forvaltning er i tillegg fulgt opp spesielt av eksterne utredere. De samlete erfaringene er ulike, både mellom verneområder og fra kommune til kommune.

– Enkelte steder har det fungert bra, men mange kommuner har manglet kompetanse og kapasitet. De har heller ikke greid å samordne seg med de andre kommunene i samme verneområde. I flere områder er konsekvensene blitt vedtak som åpner for utstrakt kjøring eller bygging langt ut over det regelverket og verneformålet tilsier. En del kommuner tøyer reglene så langt at det strider med nasjonal politikk, mener Sollie.

Dempe konflikter
Manglende kompetanse medfører også at verneverdiene ikke blir tilfredsstillende beskyttet eller får nødvendig skjøtsel. Kommunevis forvaltning blir fragmentert og lite forutsigbar for brukerne.

Et viktig formål med å delegere forvaltning har fra Stortingets side vært å dempe konfliktgraden knyttet til etablering av verneområder og øke den lokale medvirkningen i forvaltningen. De eksterne utredningene har ikke vist at konfliktgraden er mindre eller medvirkningen større i disse områdene enn i statlig forvaltede områder.

Nasjonalparkforvaltere
I sin tilrådning til Miljøverndepartementet foreslår DN å etablere statlige nasjonalparkforvaltere i lokalsamfunnet. Bredt sammensatte rådgivende utvalg, og lokalt kjøp av tjenester, skal sikre lokal medvirkning i forvaltningen.

– Å sikre god miljøfaglig kompetanse og en helhetlig og aktiv forvaltning, er avgjørende for å kunne nå nasjonale og internasjonale krav, sier Janne Sollie.

I tilrådningen foreslår DN en sekundær modell som et alternativ. Der kan nasjonalparkforvalteren være ansatt av et interkommunalt eller regionalt råd som i ”Dovrefjellmodellen”.