Bildet: Statskog vil heretter behandle alle tomtefestere likt. FOTO: TORE BJØRNSTAD

Statskog har besluttet å gjøre dette gjeldende med tilbakevirkende kraft til 2002. Bakgrunnen er at Høyesteretts ankeutvalg 12. januar avviste en anke fra Statsskog. Høyesteretts avgjørelse medfører at 63 kontrakter i Inn statsallmenning ikke kan tomteverdireguleres.

- Selv om denne avgjørelsen bare har virkning for noen av Statskogs festekontrakter, har vi etter dette valgt å ta en grundig gjennomgang av alle kontraktstyper for fritidsbolig. Etter en totalvurdering har styret i Statskog besluttet at alle som fester tomt til fritidsbolig fra nå av skal få festeavgiften regulert ut fra konsumprisindeksen, sier styreleder i Statskog, Marit Arnstad.

Vil behandle likt

- Statskog er opptatt av å sikre en forutsigbar og enhetlig forvaltning av våre løpende avtaler innen tomtefeste. Vi har ulike typer av festekontrakter. Verdireguleringen av disse er i noen tilfeller avklart rettslig mot oss, i enkelte tilfeller i vår favør, mens mange fortsatt er rettslig uavklart. Statskogs styre har etter en helhetlig vurdering kommet til at vi vil gjennomføre en ordning hvor festeavtaler for tomter til fritidsbolig heretter behandles så likt som mulig, skriver Arnstad i en pressemelding.

Gull for Tomtefesterne

Leder for Tomtefesterforbundet, Arne Olbergsveen kaller nyheten en gull-melding til medlemmene.

- Vi ser med tilfredshet at Statskog gir opp all kamp mot tomtefestere på fritidsboliger, og nullstiller festeavgift til 2002-nivå samt innfører konsumpris som gjennomgående prinsipp for justering av festeavgift. Dette bør være et viktig signal til andre grunneiere og til rettsystemet, sier han til Hytteavisen. Han gratulerer medlemmer og alle andre med fritidboliger som nyter godt av seieren.

- I fellesskap har vi vunnet en fantastisk seier, sier Olbergsveen.

Betaler tilbake

Statskogs beslutning betyr at de som har akseptert tomteverdiregulering etter 1. januar 2002, da tomtefesteloven ble endret, får tilbakebetalt differansen mellom tomteverdi–regulering og regulering etter konsumprisindeksen. Statskog regner med å kunne gjennomføre dette innen utgangen av 2010. Denne differansen utgjør om lag 30 millioner kroner. Knappe ti millioner kroner av dette beløpet berører Statskog, mens tjue millioner kroner berører inntektene til de lokale fjellstyrene og grunneierfondet.

Forutsigbart for flere

- Dette er helt i tråd med det vi har argumentert for ved regulering av festeavgifter. At Statskog har vurdert alle kontraktene likt uavhengig av formuleringene som regulerer festeavgiften er prisverdig. Nå vil alle festere leve under samme regelverk og få ha en forutsigbar fremtidig festeavgift. Dette oppfatter vi som et rettferdig og riktig festeavgiftsystem, sier Arne Olbergsveen til Hytteavisen. At Statskog som den profesjonelle part i kontraktsforholdet har innsett at festere med ulike kontraktsformuleringer likestilles betyr mye for Tomtefesterforbundet. Mange festere har ikke hatt forutsetninger for å vurdere konsekvensene av de ulike kontrakter. Derfor vil Statsskogs vurdering nå oppfattes som rettferdig.

Mer som tomteverdi

Med denne beslutningen har også Statskog gått bort fra prinsippet med å regulere festeavgiften ut fra tomteverdi. - Beslutningen om å likestille kontrakter med forskjellig ordlyd skal reguleres likt i like festeforhold og forlate prinsippet med regulering etter tomteverdi, bør stå som et eksempel til etterfølgelse for andre bortfestere også, sier Olbergsveen til Hytteavisen. Tomtefesterforbundet mener dette må være et klart signal til våre politikere om å bringe lovverket i overensstemmelse med disse beslutningene.

RELATERT SAK: Hytteeiere vant over Statskog