Foto: Istockphoto

Strålingen er mer intens jo høyere man kommer. Dette gjelder spesielt for Sør-Norge i påsken. Samtidig virker snøen som en refleks som forsterker effekten. Dette kan gi solskade, altså solbrenthet. Gjentatte solskader øker risikoen for tidlige rynker, pigmentflekker og i verste fall hudkreft.
– Påsken er gjerne et vendepunkt der folk er mye ute i sola for første gang på lang tid. Sola begynner å komme høyere på himmelen, noe som betyr at UV-strålene blir sterkere, sier Mona Stensrud som er rådgiver i forebyggende enhet i Kreftforeningen.

Daglig UV-varsel
Stensrud i Kreftforeningen anbefaler påsketuristen å sjekke UV-indeksen på samme måte som man sjekker vær- og føreforhold. Tykkelsen på ozonlaget påvirker UV-indeksen, og den kan variere mye fra dag til dag. Dette avhenger også av vær og skylag.
– Man kan motta UV-varsel på SMS eller få daglig beskjed på e-post. Det kan anbefales for dem som driver turisthytter eller har ansvar for andre som skal på tur, sier Mona Stensrud.
For oss andre holder det med å ta en kikk innom yr.no eller uv.nilu.no. for å se varselet.

Hatt i Syden
Viser indeksen mellom 2 og 3, kan litt solkrem være nødvendig, særlig hvis det fortsatt ligger snø. Solbriller anbefales også – refleksene i lyset kan føre til snøblindhet, som er det samme som hornhinnebetennelse. Strålingen kan skade øyelinsen og føre til utvikling av grå stær.
– Billige briller er like bra som dyre. De billigste solbrillene har gjerne brilleglass av plast. De fleste plastglass stenger for minst 99 prosent av UV-strålingen, viser en undersøkelse gjort av strålevernet, opplyser Stensrud.
Viser indeksen over 3, er solkrem med faktor 15 nødvendig. Skal man sørover i Europa, der indeksen kan komme opp mot 6 og 7, er det viktig å beskytte seg ytterligere og ta pauser fra de sterkeste strålene midt på dagen.

Rynkefri
For de rynkeinteresserte lesere: Man snakker om UVA-stråler og UVB-stråler. UVA-strålene går lenger ned i huden og er de som forårsaker rynker. Det vil si elastisiteten i huden.
– Huskeregelen er UVA for aldring og UVB for brent. Pass på å sjekke solkremen, at den også beskytter mot UVA-stråler. Faktoren som er angitt på solkremen, som for eksempel faktor 15, er knyttet opp mot UVB-beskyttelsen, forklarer Kreftforeningens rådgiver, som understreker at hun oppfordrer folk å kose seg i solen selv om den nå utover våren blir både sterkere og dermed farligere.
– Da anbefaler vi å ta pauser fra solen. Det er ikke nødvendig å være i skyggen i mange timer midt på dagen, men pauser er viktig i tillegg til solkrem og solbriller. (©NTB)