Men er det så sikkert at Morgedal i Telemark var skisportens vugge? Sondre Norheim ble på 1800-tallet betraktet som en skiløper uten like, og han behersket alle ”disipliner” - langrenn, hopp og slalåm. Slik er han blitt ansett som den moderne skisportens far. Men er det nok til å hevde at Morgedal var skisportens vugge?

Forfatteren Tor Gotaas, som har skrevet det to bind sterke verket om ”Skibygda Trysil – slit og glede” har et annet syn på saken. - At skisportens vugge sto i Morgedal, er en myte som ble konstruert til OL i Oslo i 1952 av et fåtall skriveføre menn, hevder han friskt.

Feirer jubileum med to-binds verk

Trysil er i ferd med å avslutte sitt jubileumsår, 50 år som alpindestinasjon. Men skihistorien til Trysil tar oss så langt bak som til 1700-tallet. - Det har vært en veldig fin prosess å skrive denne boken. Det har vært som å gå på epleslang i en hage med mye moden frukt. Trysil har hatt enormt mange skiløpere på høyt nivå gjennom tidene. Et eksempel på det er Hallgeir Brenden som var større kjendis på den tiden enn det Petter Northug er i dag. Den gang handlet det om Hallgeir, Stein Eriksen, Kupper'n og Hjallis, og kanskje et par skihoppere, sier Gotaas.

3000 eksemplarer

– Og så har man Anita Moen fra nyere tid. Hun var ”innseig”, som jeg bruker å si. Det vil si seigere enn seig! Boka ”Skibygda Trysil – slit og glede” kommer i 3000 eksemplarer og vil være i salg fra 3. november.