Sjøområdet utenfor knytter seg både til Hvaler, Halden og Koster og er rikt på både urørt kystnatur og historiske minnesmerker. Innerst i kilen ruver Nord-Europas største gravhaug, og mange mener det var akkurat her Olav Tryggvason endte sine dager. I følge lokale sagn ble nemlig den hardt skadede Ormen Lange hugget her etter slaget ved Svolder i år 1000.

Slaget ved Svolder

Mens mor Åse ventet forgjeves på Olav T., trenger Krister Kopperud neppe å vente forgjeves på kjøpere til de nylagde tomtene. I de siste ukene har visninger resultert i en håndfull salg, og etter alt å dømme er snart prosjektet trygt i havn. Byggingen av de første hyttene skal så smått begynne.

Med totalt nesten 80 tomter i kofferten, kan Krister Kopperud dermed bidra til å stille noe av den enorme tomteetterspørselen som har rådet på Østfoldkysten.

- Jeg kjenner ikke til noen nyere hyttefelt av denne størrelsen, det meste av kysten er jo belagt, og hundremetersregelen gjelder. Så det er ikke hver dag man kan få seg en plass ved havet i denne delen av fylket, sier Kopperud til Hytteavisen og peker på at den eldre bebyggelsen her ute er familiehytter, som har gått i arv. Her har ikke vært lett å komme til for andre på mange, mange år.

Med den sentrale beliggenheten i et vakker kulturlandskap regner Kopperud med at det skal gå greit å få solgt alle i løpet av et år eller to. Med ferdig tegnede hytter tett oppunder hundre kvadratmeter på romslige tomter vil man havne på ca 2,5 mill for hele pakken, alt inkludert.

Full pakke

Kopperud satser på innflyttingsklare hytter, og arkitekt Moth i Halden er allerede ferdig med tegningene på en håndfull helt nye hytter, skreddersydd til feltet og i tråd med lokale reguleringsbestemmelser.

Siden Kopperud driver eget byggefirma, tar han også sikte på å sette opp hyttene for kundene og har allerede gjort avtaler med lokale håndverkere og entreprenører. Om noen uker vil man etter planen gå i gang med grunnarbeidene til de første av hyttene. Selv om det arktitekoniske preget ligger fast, legger Kopperud opp til å etterkomme spesielle ønsker, bare de er i tråd med lover og regler.

- Vi er ikke firkantede, ambisjonen har vært å skape et hyttefelt med et ensartet og vakkert preg, i harmoni med natur og omgivelser. I det lange løp er en gjennomtenkt og helhetlig utbygging til alles beste, når alle ser hverandres hytter er det greit med estetiske kjøreregler. Det gir ikke minst mye høyere andrehåndsverdi, all erfaring tyder på det, sier Kopperud til Hytteavisen.

Varsom utbygging

Man har lagt vekt på å gjøre få inngrep i naturen, sette få spor og felle så få trær som mulig.

- Vi har gått varsomt fram, så får folk selv bestemme hva de vil gjøre på tomta si, sier Krister, som regner med at feltet vil bli bygget ut i løpet av 3-6 år. Den som kjøper tomt vil få minst tre år på seg til å velge hytte og bygge.

Landskapsarkitekten Nils Skaarer har laget naturplaner for beplantning og utforming, som innebærer bruk av naturlige busker og vekster. Skaarer har bestemt at så lite som mulig av nytt biologisk materiale skal tilføres grøftene og randsonene.

Frø fra lokale enger skal høstet og brukes til å gjenskape grastyper som hører hjemme her og bidra til å slette alle spor etter anleggsmaskinene.

- Det er mye sandgrunn, trolig kommer dette fra raet fra siste istid, som fortsatt er et magert jordsmonn. Å flytte næringsrik jord hit opp jord vil sannsynligvis føre til mye kratt og andre fremmede vekster. Vi har tenkt å bevare naturen, og selv om det er korte avstander, har vi innen hele feltet stor variasjon, fra næringsfattig furu-fjell, via gammel kulturmark til det frodige og fuktige bjørkebeltet nederst, sier Krister.

Tre områder

Feltet består dermed av tre ulike områder som knyttes sammen med opplyste veier og stier, rasteplasser og et fellesområde med bod nede ved sjøen samt to brygger, der man kan tegne seg for båtplass.

Med sol og varme de siste ukene har salget begynt. I skrivende stund er fem tomtekonstrakter tegnet.

- Det er som vi regnet med de tomtene nærmest sjøen og med direkte utsikt til Røsnes-kilen som har gått først, de koster da også dobbelt så mye som de litt lengre oppe i terrenget. Men vi regner med å selge alle, her er det tomter for enhver smak, i solhøyden, ved engene bak og i hellingen mot kilen sier Kopperud, som har jobbet med prosjektet i fem år.

- I tillegg til å verne om naturen har det vært viktig for meg å gjøre dette som et lokalt prosjekt, uten å overbelaste området. Målet er å sammenføye dette med idyllene til de som har hytte her fra før, og som lokal boende må jeg kunne møte de gamle hytteeierne ansikt til ansikt. Å gjøre alt med lokal styring og tillitt har vært min filosofi, sier Krister, som også kommer til å påta seg ansvaret å drifte stedet, sommer som vinter.

KLIKK HER FOR Å KOMME TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE

Hyggelig med flere naboer

Paret Britt Brattli og Ronny Isaksen har ingenting i mot å få flere naboer i området, størstedelen av året er de nesten alene, selv om de bruker hytta i Røsneskilen stadig mer.

- I fjor var vårt siste uteselskap i slutten av oktober, det var kaldt, men veldig trivelig, og vi fyrte med ved både inne og ute, forteller Ronny Isaksen til Hytteavisen. Sammen kjøpte paret for fem år siden hytta i Røsneskilen og nå tilbringer de mer tid på hytta enn de gjør hjemme i sommerhalvåret. Det er blitt en livsstil og en deilig vane.

Rosneskilen_Tommy_500x332
Paret Britt Brattli og Ronny Isaksen bruker hytta i Røsneskilen stadig mer.

Passe tett på

- Hytta har god nok standard til å bo i, så det er nok et spørsmål om hvilke omgivelser man skal tilbringe helger og kvelder i. Her er det topp. På hytta slapper vi mer av, det er mer uhøytidelig. Vi liker å gå turer og vi er mye ute. Det er mye vakker natur og mange fine steder å se, sier Britt, som sommer¬halvåret pendler til jobben som sjef for Tista Senter i Halden. Ronny har faktisk kortere vei til jobben fra hytta, han jobber i Fredrikstad og tjener dermed tid på det.

Paret er overbevist om at for egen del ville en hytte på fjellet ikke bli brukt tilsvarende ofte, hytta blir mer som et sommersted. Kort avstand er ukomplisert. At det kommer flere hytter til område bekymrer ikke Britt og Ronny.

Glade i mennesker

- Vi har blitt kjent med Krister som en god grunneier og samarbeider godt, vi har ingenting i mot mennesker, tidligere ferierte vi på campingplass, men det ble litt for mye ”tett på”, men på den annen side: hadde vi søkt ensomhet hadde vi ikke kjøpt hytte her, sier paret til Hytteavisen.

- Det er et godt nabolag med passe avstander til neste hytte og naturen er tett på. Bekken som renner forbi her virker også beroligende, ved siden av synet av sjøen, sier det lykkelige paret til Hytteavisen.