Dronningen skamroste Geiranger og fjordlandskapet omkring etter besøket der mandag, og da hun møtte pressen utpå ettermiddagen anmodet hun om å stille krav til masseturismen og til utslipp av miljøgasser fra turistskipene.
– Man må kunne stille krav når man er kommet på verdensarvlisten, sa dronningen med klar anmodning om at de naturskjønne landskapene må bevares for etterslekten.

Varm sommerdag

Mandagen ble sommerens hittil varmeste i Geiranger, og det var som hentet direkte ut fra turistbrosjyrene da kongeskipet «Norge» la seg på reden med fossefallene De Sju Søstre som majestetisk bakgrunn. Dronningen tok selv på seg fjellskoene og gikk den timelange, nesten stupbratte turen langs stien opp til Skageflå, en liten gård på en fjellhylle noen hundre meter over Geirangerfjorden. Der avduket hun en plakett som et synlig bevis på Geirangerfjordens plass blant 160 naturbaserte attraksjoner i verden i UNESCOs World Heritage List.
– Jeg kan forestille meg at det var her, med denne fantastiske utsikten over fjord og fjell, at Tore Ørjasæter skrev «Å Vestland, Vestland, når eg ser deg slik...», sa dronningen da hun talte til et par hundre mennesker som også hadde tatt den strabasiøse turen til fjells.

Til Geiranger

Besøket på Skageflå ble utvilsomt dagens store høydepunkt for alle som var med. Mellom hvitkledde fjelltopper, skumhvite fosser og en dramatisk utsikt over grønne lier og en blank fjord sa UNESCOs representant, David Shepperd, at dette området er et av de beste blant de beste på UNESCOs verdensarvliste.
Senere på dagen gikk kongeskipet inn til Geiranger, og la seg mellom hurtigruteskipet «Polarlys» og store turistskip – blant disse italienske Costa Classica med 1.600 passasjerer. Mange turister fikk en spesiell opplevelse da den norske dronningen gikk i land midt i bygda og ble kjørt i kortesje opp til Vinjevollen og til dagens hovedarrangement med mye over tusen mennesker samlet i det vakre sommerværet. Annbjørg Lien ledet an et bredt kulturelt innslag, og dronningen avduket et verdensarvkunstverk laget av barn i de to kommunene som omfattes av hederen, Norddal og Stranda.

Bjørnøy sier stopp

Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) holdt dagens tale til folket. Hun la stor vekt på å sikre verdensarvområdene for etterslekten. Bjørnøy sier til NTB at hun er alvorlig bekymret for utslippene av CO2 og NOx fra de store turistskipene inne i fjordene.
– Jeg kjente lukten og så røyken i dag tidlig. Nå arbeider vi internasjonalt med krav til utslipp. Kommer det ikke restriksjoner, må vi selv vurdere begrensninger for skip som slipper ut miljøgasser, sier Bjørnøy til NTB.
Miljøvernministeren har et spesielt forhold til Geirangerfjorden. Hun er selv fra Sunnmøre, og bestefaren var prest i Stranda kommune, som Geiranger i dag er en del av.

Flere turister

Flere tusen turister kom til Geirangerfjorden som passasjerer på tre turistskip og ett hurtigruteskip i løpet av mandag. Andre kom i busser og biler.
I løpet av et år får denne bygda besøk av anslagsvis 500.000 turister, og dette skjer konsentrert i sommerhalvåret.
Administrerende direktør i Fjord Norge AS, Terje Devold, var selv til stede i Geiranger mandag. Han sier til NTB at statusen som verdensarvområder vil få stor betydning for trafikken både til Nærøyfjorden og til Geirangerfjorden på sikt.
– Verdensarvstempelet er for disse fjordene det samme som for en skuespiller å vinne Oscar. På sikt vil det komme økt trafikk og et mer betalingsvillig publikum, sier Devold. (©NTB)

Bilde: kongehuset.no