87 av disse stedene er i Troms, 41 i Møre og Romsdal og 39 i Sogn og Fjordane. Fjellsider med fare for store skred er også registrert i Hordaland (12), Rogaland (4), Nordland (2), og Telemark (1).
Åknes i Stranda kommune i Møre og Romsdal omtales i rapporten som «det fjellskredobjektet som har det mest omfattende skadepotensial i Vest-Europa, bortsett fra et mulig kollaps i vulkanen Vesuv med etterfølgende tsunami mot Napoli.»
Feltundersøkelser er foretatt på bare 30 av de 186 ustabile fjellpartiene som er registrert i Nasjonal skreddatabase, går det fram av rapporten. På de øvrige stedene er skredfaren konstatert ved befaringer, observasjoner fra helikopter og på flybilder, eller fra opplysninger i eldre rapporter.
Kartlegging og tiltak
Rapporten «Store fjellskred i Norge» er laget av en arbeidsgruppe med representanter for NGU, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Statens landbruksforvaltning, Statens vegvesen, Jernbaneverket og Statens kartverk.
Oppdraget har vært å omtale fjellskredfaren i Norge, og vurdere behovet for kartlegging, overvåking og tiltak. Det har også vært en del av oppdraget å kartlegge hvordan andre land har organisert dette arbeidet, hvor store ressurser andre land bruker, og vurdere kostnadsanslag for kartlegging, overvåking og tiltak i Norge. I rapporten omtales erfaringer fra Sveits og Italia.
Oppdragsgiver for utredningen er en interdepartemental arbeidsgruppe, nedsatt av regjeringen, og under ledelse av Landbruks- og matdepartementet.
Rasovervåking
Til det såkalte Åknes-Tafjord-prosjektet på Sunnmøre er det fram til i år brukt 55 millioner kroner. Regjeringen har på neste års statsbudsjett foreslått ytterligere 10 millioner kroner til overvåking av Åkneset i Stranda kommune og Hegguraksla i Norddal kommune.
Rapporten inneholder ellers spesiell omtale av fjellplatået Børa med fjellet Mannen på vestsiden av Romsdalen, og Opstadhornet i Midsund kommune i Møre og Romsdal. Videre omtales ustabile områder i Flåmsdalen og ved Aurlandsfjorden i Sogn og Fjordane, og Nordnesfjellet i Lyngen kommune i Troms.
Flodbølger
Eventuelle store fjellskred fra de ustabile fjellsidene ved Åknes, i Opstadhornet og Nordnesfjellet vil forårsake flodbølger som rammer bebyggelsen i fjordområdene rundt rasstedene. Et skred ved Åknes vil for eksempel ramme Geiranger, og Molde vil bli rammet av et skred fra Opstadhornet.
Følgene av et skred fra Mannen vest for Romsdalen blir i rapporten beskrevet på denne måten:
- Det knytter seg størst bekymring til fjellet Mannen der et volum på 25-50 millioner kubikkmeter kan utvikle et voldsomt skred ned i og tvers over Romsdalen, med fare for langtrekkende skredstrømmer av elvesand og skredmasser oppover og nedover dalen. Et slikt skred kan ramme hele dalbunnen over en strekning på 1 til 2 kilometers lengde - med spredt bosetting, europaveien og jernbanen i faresonen. (©NTB)