- Vi får stadig flere henvendelser om slike saker, så dette er noe folk er opptatt av. Derfor ønsker vi å vise at vi tar dette på alvor, sier konstituert statsadvokat i Økokrim Tarjei Istad, som tok initiativet til aksjonen.

Formålet med storaksjonen er å kartlegge ulovlig byggevirksomhet i strandsonen med ulovlige oppførte naust og brygger, selvlagde strender, sprengninger i forbindelse med byggearbeid og lignende. Dette for å hindre en privatisering av det som kunne vært til allmenn bruk, skriver avisa Varden.

- Det skal være plass til alle i strandsonen, sier politiinspektør Knut Kolloen.

Befaring

Aksjonsgruppa består av rundt 25 personer; seks fra Økokrim, fem politipatruljer, samt kommuneansatte. De går nå til aksjon mot 30 adresser i skjærgården, etter tips som har kommet inn til kommunen. Det er i første omgang en befaring som blir gjennomført nå. Deretter blir informasjonen kontrollert opp mot byggetillatelser fra kommunen. Det er videre opp til kommunen om de ønsker å anmelde eventuelle saker.

Ny lov

Den uannonserte aksjonen kommer kort tid etter at ny plan- og bygningslov tredte i kraft 1. juli i år. Loven skjerper reglene i forhold til sanksjoner for ulovlig bygging. Nå kan dette straffes med fengsel inntil to år, mens det tidligere ble gitt bøter. Regelendringene har ikke tilbakevirkende kraft.

- Vi ønsker først og fremst at denne aksjonen skal virke allmennpreventiv mot ulovlig tiltak i strandsonen, sier Istad til Varden. Han legger til at det også vil være fokus på entreprenørens rolle i en ulovlige byggesak.

- Det er viktig å reagere på hele næringskjeden.

Verne

Økokrim og Kragerø kommune har samarbeidet om aksjonen siden i vår. Ordfører Kåre Preben Hegland i Kragerø er glad for at Økokrim tok initiativet til en slik oppfølging i skjærgården.

- Det er viktig å verne om allmennheten, og få bukt med privatisering av allmenne områder. Jeg setter pris på at også de sentrale lovmyndighetene viser vilje til å følge opp lovverket sitt, sier Hegland til Varden.

I to dager, i går og i dag, vil Økokrim og politipatruljer fra Telemark politidistrikt raide skjærgården, på jakt etter ulovlig virksomhet. Deretter vil det bli vurdert om det skal iverksettes straffereaksjoner.

- Vi vil prøve flere slike saker for rettssystemet, sier Tarjei Istad i Økokrim.

 

LES OGSÅ: Risikerer fengsel for ulovlig bygging