Tekst: Tom Brodin Foto: Diverse aktører i hyttemarkedet

Hans Brandsdal i Høyset Panorama på Vaset i Vestre Slidre forteller at eiendomsselskapet som fem bønder har etablert i fellesskap, har solgt 30 tomter av 211 som er ferdig regulert til nå. – Vi har solgt cirka ti tomter i året hittil, og vi regner med noe slikt også i 2013, sier Brandsdal. Han legger til at om det skulle bli noe mindre, tar de det helt med ro og venter heller på markedet, enn å legge ut så flotte tomter på billigsalg. Men han har gode forhåpninger. Ikke minst har mulighetene til å prøvebo ei av hyttene i feltet noen dager, vært en suksess. I tillegg satser de på messer og annen mer tradisjonell markedsføring.

Høyset Panorama
Høyset Panorama

Varierende størrelse og pris

Tomtene ligger fra 800 til 1.050 meters høyde og er stort sett fra 1,4 til 2,2 mål. – Ja, noen få er enda større, opplyser Brandsdal, som også forteller at tomtene selges fra knapt åtte hundre tusen kroner til det dobbelte. Etter hvert vil kundene få enda mer å velge i, siden det også kommer noen rimeligere tomter. De vil ligge litt lengre nede i lia, men dette området, som vil bestå av rundt 150 tomter, er ikke regulert ennå.

– Sol hele dagen

Britt Karin Flaata representerer Fjellsnaret hyttefelt, som ligger på solsiden i Uvdal, helt øverst i Numedal, en plassering som Flaata karakteriserer som kanten av Hardangervidda. Hyttefeltet består av tre hundre tomter fordelt på tre felter. I det første er det igjen bare fire tomter, mens det andre nærmer seg halvsolgt, og det tredje nærmer seg byggestart. – Hyttene bygges i grupper på mellom fem og åtte, forteller hun, – noe som gjør at hytteeierne slipper å bo på en evig byggeplass, selv om det er lagt opp til en utbygging i løpet av en tjueårsperiode. – Selv om vi har merket en nedgang fra da tomtesalget var på topp, går det jevnt og trutt, opplyser Flaata. Det betyr en målsetting på 12-15 tomtesalg i året, til kjøpere for det meste i området fra Oslo, via Drammen og Kongsberg, til Oslo. Dette betyr en relativt kort reisetid, så folk bruker hyttene sine mye.
Fjellsnaret
Fjellsnaret

God infrastruktur

Britt Karin Flaata kan fortelle om store, romslige tomter på mellom ett og to mål. Prisene er fra 750.000 til 2, 2 millioner kroner. Tomtene selges byggeklare med helårsvei, vann og avløp til kommunalt renseanlegg. Strøm og tilknytning til fiberoptisk kabel for internett og TV legges helt frem til tomtene. De som ønsker det, kan få koble seg til alarmanlegg, og tomter i utvalgte felt vil få tilknytning til flisfyrt biovarmeanlegg.

Satser på cirka 30 salg

– Pussig nok selger vi spesielt godt i Fredrikstad, kan Trond Gunnerud fortelle. Han er en av de fire grunneierne, som for en del år siden gikk sammen i Høgevarde AS. Også fra resten av Østfold har det vært en god del kjøpere til de 320 tomtene som allerede er solgt, og mange fra Vestfold. Mens hovedtyngden naturlig nok er fra Oslo, Asker og Bærum. – Høgevarde Hytteområdes plassering med høyfjell så nær det sentrale østlandsstrøk, er nok en av flere suksessfaktorer her oppe, sier Gunnerud. Til sammen er det regulert bortimot fem hundre tomter i åtte felt, på Norefjell i Flå kommune. Og Gunnerud sier at rundt 25 tomter kan være et mål for 2013. I tillegg til 4-5 hytter, som et par av grunneierne har sørget for å bygge selv.
Høgevarde
Høgevarde

Mange tomter i felt 2

Felt nummer 2 er ett av feltene som er mest aktuelle nå, og de ledige tomtene er på fra ett til 2,3 mål, og med priser fra 650.000 kroner til 1,4 millioner for dem som fortsatt er ledige i dette feltet. Gunnerud opplyser at infrastrukturen til tomtene inkluderer helårsvei, strøm, vann og avløp, i tillegg til at det er muligheter for TV og bredbånd.
Tinde
Tinde

En stor aktør

TindeHytter er en av de helt store aktørene i både tomte- og hyttemarkedet, med 700-800 ledige tomter fra Raje ved Skrim, via flere dalfører og til Hjerkinn. Godt og vel hundre av tomtene er eid av firmaet, mens de har en samarbeidsavtale når det gjelder resten. I 2012 solgte firmaet nesten 100 hytter og 20 av sine egne tomter, noe som er en målsetting også for året vi nettopp har gått inn i.

Nye områder

– 2013 blir et spennende år, tror Audun Skattebo. Han er administrerende direktør og kan fortelle at de kommer til å etablere seg også i Sogn og Fjordane og i Møre og Romsdal.
Blefjell Hyttegrend Utsikt Høgås
Blefjell Hyttegrend

En liten aktør

Blefjell Hyttegrend er en vesentlig mindre aktør med til sammen 22 regulerte tomter, hvorav det nå gjenstår 14. – Vi regner med 2-3 salg dette året også, sier Øistein Sønstegård. Han retter blikket først og fremst mot Vestfold når han skal markedsføre tomtene, men også mot Grenland og Drammen-Asker-området. Tomtene ligger i prisklassen fra rundt 400.000 til 650.000 kroner.