Han innstiller derfor på at «eiendom med bebyggelse som ikke er tatt i bruk som helårsbolig», sammen med «ubebygd tomt regulert til boligformål» også tas med.

Ønsker fortsatt unntak for slektninger

I drøftingen sin vurderer rådmannen også slektskapsunntaket. Det betyr at boplikten faller bort ved arv. Han skriver at 9 av de 65 bopliktkommunene i Norge har fjernet dette smutthullet. Men han anbefaler ikke Arendals-politikerne å gjøre det samme.

Mener boplikt er prisdempende

Når rådmannen konkluderer med at boplikten etter hans mening ikke må fjernes, men snarere skjerpes, begrunner han dette blant annet med at boligeiendommer særlig ved sjøen vil være mer attraktive som fritidseiendommer. Dette frykter han vil føre til økte boligpriser, som særlig kan ramme yngre boligkjøpere og andre førstegangsetablerere. Han antar at det for Arendal kommune må være «betydningsfullt at reelle boligkjøpere har anledning til å erverve bolig uten å konkurrere med budgivere som ikke har til hensikt å bosette seg fast i boligen».

– Sparer arealer

Om det skulle skje en «lekkasje» av boliger til fritidsmarkedet, frykter rådmannen et enda sterkere press på ubebygde arealer som må bygges ut, i en kommune der det allerede er en sterk befolkningsvekst.

Redd for tap av skatt

Skatteinntekter er også et moment. – Det er grunn til å tro at flere som bor andre steder vil kjøpe «bolig nr. 2» i Arendal dersom boplikten ble fjernet, skriver rådmannen, som legger til at det er grunn til å anta at en del av disse over tid vil gjøre boligen i Arendal til «bolig nr. 1». – Men uten boplikt finnes det imidlertid ikke noe sterkt insitament til å melde flytting til Arendal.

Kontrollerer 30 hver måned

Siden 2010 blir det hver måned tatt ut 30 tilfeldige tinglyste egenerklæringer som blir sjekket mot folkeregisteret for å kontrollere om eiendommene er bebodd. Det betyr at 360 egenerklæringer ble kontrollert i 2010. Av disse fikk elleve brev med krav om å redegjøre for bostatus. Denne kontrollen har resultert i sju eiendommer er blitt tilflyttet, mens tre har fått innvilget konsesjon. Den siste ligger til konsesjonsbehandling.

2.000 hytter

Folketallet i Arendal var 43.070 den 30. juni i fjor. De er bosatt i cirka 20.000 boenheter, hvorav 11.100 eneboliger. Det er 2.000 fritidsboliger i kommunen.