Folkeaksjonen Ny Rovdyrpolitikk (FNR) sier nei til en fast ulvestamme i Norge. De har søkt Miljøverndepartementet om støtte, men får ikke.

– Dette ligner politisk sensur, sier stortingsrepresentant Ola Borten Moe (Sp) til Nationen.

– Det er ikke noe poeng å bruke Miljøverndepartementets penger på organisasjoner som vil utrydde deler av norsk natur, sier generalsekretær Rasmus Hansson i WWF Norge til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).


Nei til fast ulvestamme
Miljøverndepartementet begrunner avslaget slik:

– Målgruppen for departementets tilskuddsordning er organisasjoner med miljøvern som hovedarbeidsfelt. Vår vurdering er at Folkeaksjonen Ny Rovdyrpolitikk ikke kan sies å ha miljøvern som hovedaktivitet, da deres målsetting er at det ikke skal være ynglende ulv i Norge.

Overfor Nationen presiseres dette:

– Organisasjonens hovedmål «nei til fast ulvestamme i Norge» er ikke forenlig med nasjonale mål og internasjonale forpliktelser, skriver Miljøverndepartementet i en e-post.

FNR har 8.200 medlemmer og lokallag over hele landet. De mener de utfyller kravene til å motta støtte fra Miljøverndepartementet, og føler seg forskjellsbehandlet på grunn av avslaget.


– Støtter politiske venner
– Miljøstøtten fungerer som departementets håndpenger til sine politiske venner, sier Åsmund Ystad i FNR.

Senterpartiet har programfestet nei til ulv i Norge.

– Vi er uenig i begrunnelsen og i avslaget. Sp har gitt Miljøverndepartementet beskjed om at vi ikke vil gi oss på dette, sier Ola Borten Moe, som mener FNR driver viktig arbeid innen miljøsektoren.

WWF mener det bare er rett og rimelig at Miljøverndepartementets penger forbeholdes det de definerer som miljøorganisasjoner. FNR får støtte fra andre steder, blant annet Direktoratet for naturforvaltning.

– Vi får ikke støtte fra verken Fiskeridepartementet eller Landbruksdepartementet selv om vi driver arbeid på begge områdene, sier WWFs Hansson.


Positiv til ulv
Før helgen publiserte WWF en undersøkelse som viser at 57 prosent av befolkningen ønsker rovdyr i sin egen kommune. 31 prosent sier nei til rovdyr i egen kommune.

I rovdyrfylkene Nord-Trøndelag, Troms og Hedmark er det flest folk som er positive til rovdyr.

– Dette er veldig interessant. Konklusjonen må bli at kjennskap gir vennskap. Når folk får erfaring med rovdyr, ønsker de aller fleste også at de skal finnes i nærheten, sier Hansson.

Undersøkelsen er gjennomført siste halvdel av oktober, og den er gjort av Visendi for WWF Norge. (ANB)