- Norge har en mer dramatisk natur, så det vil alltid være farligere å besøke fjellet i deres land, men jeg er overbevist om at det i stor grad går an å forebygge ulykker. Det vi sliter mest med er faktisk nordmenn som krysser grensen på snøscooter og kjører rabiat i det svenske fjellet, der det for det mest er fri fredsel, sier Ingvar Bingman ved Naturvårdsverket i Sverige. Han sammenligner nordmenn på snøscooter med svenske på sin første sydentur på sekstitallet, der tilgjengeligheten til drikkevarer gjorde det vanskelig for mange. Friheten er ikke lett å håndtere, og kan ende med villmannsrally. Bingman forventer dog at dette vil roe seg med årene, og setter sin lit i at de 13 lokale fjellsikker­hets­komiteer skal få bukt med problemet. Her sitter lokale representanter for politi, naturinspektører, lokale fjellguider og tollvesen.
Foto: Terje Bjørnstad
 
Merkede løyper
Foruten å utdanne stadig flere nye offentlig godkjente ledere for fjellet har svenske myndigheter en annen tradisjon for tilrettelegging i villmark. Tydelig helårs merkede vandringsveier med påler, rekkverk og broer sørger for at selv utlendinger med liten erfaring i fjellet går langt tryggere på egenhånd. Skulle uhellet være ute finnes det varmestuer og nødtelefoner langs rutene. Man bygger ofte kilometerlange brygger over myrer og andre områder som kan være følsomme for erosjon.
- Vi har nok mer fokus på å organisere turismen, mens Norge overlater ansvaret mer til den enkelte, men Norge er jo gode på redning, med helikopter, hunder osv. der er dere nok best i verden, sier Bingman.
 
Vi spiser hunder ikke sant
I Norge er det ikke foretatt noe nasjonalt grep for sikkerhet i fjellet. De som fokuserer på og tar seg av sikkerhet er Den NorskeTuristforeningen og de lokale fjelloperatører. For de som ferdes på egenhånd finnes det ikke noe tilrettelagt system som ivaretar.
Det er stor fokus på informasjon i Norge når det gjelder breer, og tradisjonen tro er Røde Kors en trygghet for de som ferdes i fjellet. Det store antallet dødsfall blant utenlandske turister bekymrer allikevel mange.
- Nordmenn og svensker har på mange måter en forskjellig holdning til både individ og villmark. Siden Roald Amundsen klarte å komme seg til Sydpolen ved å spise bikkjene er nordmenn oppfostret med idealer om å klare seg selv. I Sverige råder ikke samme holdninger, men derimot en offentlig veiledning og merking som for mange barske nordmenn oppleves som overdrevet, sier Terje Bjørnstad, erfaren fjellvandrer som har opplevd den enorme forskjellen i de to fjell-land.
- Det er trist at våre egne idealer om ekstrem utholdenhet og det jeg kaller allergi mot ubetydelige inngrep i naturen fortsatt skal innebære livsfare for uerfarne utenlandske gjester. Venner av norsk natur vi helst vil skal komme tilbake og bidra til verdiskapning.