Vil små selvbygde naturnære studios som dette i Hardanger få medvind med de nye energireglene? arkitekt Todd Saunders - foto Bent René Synnevåg, Fra boka Hytter og miljø: Kommuneforlaget 2006

- Jeg synes det er litt rart å kreve samme energi-standard for en ren sommerhytte som for en helårsbolig, enn si en vinterhytte i fjellet. Mange sommerhytter bruker ingen strøm til oppvarming siden de kun benyttes i sommerhalvåret, påpeker arkitekt Knut Hjeltnes til Hytteavisen.no. Reglene for energistandard på alle nye hytter over 50 kvadrat fra neste høst av vil dog medføre at ingen slipper unna med sommerstandard, og må belage seg på energiglass og tjukke lag med isolasjon rund baut.

Femti frie
- Ved at hytter under 50 kvadrat er unntatt fra regelen vil trolig mange studere regelverket nøye, og kanskje se på løsninger som kan gi en liten sommerhytte ekstra uterom eller terrasse, sier Hjeltnes. Det er kompliserte regler som regulerer hva som regnes som byggeareal, avhengig av høyde over bakken, hva som er overbygd terasse etc. Lokale reguleringsplaner for anneks og utvidelse av eksisterende hytter er som regel strenge langs kysten, og kan det være lurt å sette seg inn i før man velger å gå i gang.

- For vinterhytter kan jeg klart se et behov for å minske energisløsing, men sant å si tror jeg de fleste har vett på å isolere hytta
- med de kostnadene det medfører å fyre med strøm i lengre perioder, sier Hjeltnes til Hytteavisen.no. Som arkitekter flest har han tatt konsekvensene av at forskriftene er under oppseiling, og fokuserer på å skape gode løsninger som arbeider på lag med de nye reglene.

Denne sommerhytta på 55 kvadratmeter hadde trolig blitt bygget på 49,5 kvadrat etter at de nye reglene hadde trådt i kraft. Foto Tommy C. Olsen

Mot null løsninger
En konsekvens av de nye forskriftene kan bli mer fokus på passiv hus standard, der hytta ikke bruker energi når man er borte fra den.
- For å lære om energisparing tar vi studentene med ut i Europa. Der bygges hus i hopetall med energibehov under en femtedel av det vanlige, forteller Chris Butters, professor ved Arkitekthøyskolen og drivkraft i Gaia Arkitekter. Han forventer økende fokus på redusert energibruk også i hytter, selv om både arkitekter og sosiologer er enige om at gamle holdninger rundt naturnærhet er i sterk endring.
 
- Det går an å bygge gode lavenergi hus og hytter, om ikke nødvendigvis helt til passiv hus standard, uten mekanisk ventilasjon, slik det er sunnest og best, med diffusjonsåpne vegger. Dette blir vel enda mer passende for hytter og behøver ikke bli særlig mye dyrere, kanskje 2-5 % mer.

– Med de nye reglene vil dette være mer aktuelt enn noen gang. I land der de har bygget opp erfaring ser man at dette nedbetales fort med dagens energipriser, sier Butters til Hytteavisen.no