Svært mange av oss hytteeiere kjøper overvåkning av hytter, hus og hjem fra et av de store alarmselskapene. NRKs ekspert mener alarmbransjen kan vente seg et jordskjelv: I markedet finner man lett utmerkede og rimelige overvåkningsløsninger, som vil gi omtrent samme grad av sikkerhet og spare familien for tusenvis av kroner. 

Har spart 6000 på et år

Selv sa han opp avtalen med alarmselskapet for et års tid siden.

- Jeg vurderte det dit at tjenesten de leverte ikke lenger var verdt 500 kroner i måneden. Jeg har allerede spart 6000 kroner, skriver Solheim. Han har regnet ut at han har brukt rundt 100.000 kroner på de tjue årene han har hatt avtale med alarmselskapet.

Solheim angir tre grunner til at han kjøpte tjenesten fra alarmselskapet: For å unngå innbudd, fordi røykvarsleren var koblet til en bemannet sentral og fordi det har vært en trygghet at han mot en ekstra avgift har kunnet be selskapet ringe og be dem sjekke hjemmet hans.

IMG_9177
Med denne ringeklokka vet du hvem som er ved ytterdøra - før de ringer på. Den har innebygget bevegelsessensor i tillegg til kamera.

Ordner alt selv med enkel teknologi

Nå har han innrettet seg med smart-teknologi som består av bevegelsessensorer og kameraer både ute og inne. Sensorer har han også på dører og vinduer. Røykvarslerne er seriekoblet. Dessuten har han lekkasjesensorer på kjøkken og bad. I ytterdøra har han elektronisk dørlås.

- Alt dette gjør at hele familien får varsel på telefonen om det er brann, bevegelse, innbrudd eller lekkasjer. Uansett hvor vi er. Alle sensorene snakker med en app som varsler oss. Jeg kan gå inn og se på kameraene hva som skjer, skriver Solheim. Skulle han via utstyret oppdage brann eller innbrudd, kan han selv ringe brannvesen eller politi.

Før var avtalen med alarmselskapet noe han mente han trengte. Nå anser han en slik avtale som bortkastede penger.

Og det blir bare enklere og billigere å installere overvåkningsutstyr selv både i hus og hytter.