Bildet: Trysil-megler Jo Inge Bjørnebye melder om stigende temperatur i hyttemarkedet.

Dette er et godt år for fornuftige kjøp, og de som investerer i år vil gjøre en bedre investering enn dem som venter ett eller to år, mener Jo Inge Bjørneby, prosjektmegler i Hedmark Eiendom i Trysil, en aktør i meglerbransjen under Sparebank1-paraplyen. Han kan fortelle om en brukbar start på året med økende aktivitet. Samtidig mener han at markedet fortsatt er kresent.

- Vi selger hytter i prisområdet fra 1,5 til 2,5 millioner. Noen objekter i prissjiktet over, fra 2,5 til 3,5 millioner kroner, selges også, men det tar litt tid, melder Bjørnebye.

Pettersson_460x649
Jørgen Petterson fra Krogsveen i Tønsberg.

Lysere utsikter

I dag ble Norsk Forventningsbarometer presentert av Finansnæringens Hovedorganisasjon. Folk ser lysere på privatøkonomien sin enn de har gjort på lenge. Likevel preges Ola Nordmann av nøysomhet. Folk flest er forsiktige med å bruke for mye penger. Norske husholdninger har i dag en like stor optimisme som før finanskrisen, men noen utpreget kjøpefest spås ikke. - Boligmarkedet gikk seg til i fjor, og tryggheten i markedet begynner å komme på plass. Men fritidsmarkedet har en forsinkelse. Folk flest må se at boligmarkedet er stabilt før de tør å bruke penger på hytte, sier eiendomsmegler Jørgen Petterson fra Krogsveen. Hans hovedfokus er strandsonen i Vestfold, der mange av Norges aller dyreste hytter ligger. - Jeg tror på et mer friskmeldt hyttemarked i 2010 enn i 2009. Men markedet er ekstremt trygghetssøkende, kanskje særlig i de høye prisklassene, sier Vestfold-megleren. Når fjellet viser bedre tendenser, er han sikker på at sjøen kommer etter. - Fjellet har høyere risiko. Prisene svinger mer, mener Petterson.
Arnfinn_Sorhaug_500x650
Arnfinn Sørhaug, Eiendomsmegler1 Fritid i Buskerud og Vestfold.

Fra sjø til fjell

- Det er mer aktivitet i markedet, og vi ser en økende tendens til at folk velger bort sjøen og kjøper i fjellet, sier Arnfinn Sørhaug, hyttemegler og leder for Eiendomsmegler1 Fritid i Buskerud og Vestfold. Sørhaug mener folk flest leter etter 52 ukers bruksmuligheter på hytta, og han tror flere og flere får øynene opp for fjellet også i sommerhalvåret.

- Du drar ikke til Tjøme eller Blindleia i februar, men du kan godt dra til Hemsedal i juli. Mosjonsbølgen i samfunnet vårt trekker folk til fjells, og folk søker ro og trygghet. Jeg tror til og med terrorbølgen ute i verden vil påvirke folks reisemønster og ferievaner. Det er heldigvis langt mellom selvmordsbomberne i den norske fjellheimen, sier Sørhaug. Han jobber spesielt med Skrim og Blefjell, begge populære områder i Buskerud og Vestfold. De første 10 månedene i 2009 hadde han ikke ett salg på Skrim. De to siste månedene i fjor solgte han ni hytter og tomter. - 2010 blir et bra år, spår Arnfinn Sørhaug.

RELATERT SAK: 7 prosent prisvekst for hytter i fjellheimen