Tekst: Bjørg Owren/ifi.no | Foto: Bjørg Owren/ifi.no, Tyrilin, Moelven/Osmo, Nordsjö

– Nå dreier fargene fra grått til brunt. Folk vil ha tilbake litt mer av den tradisjonelle hyttekosen, sier Christina Hanevold fra Tyrilin.

Hun forteller at særlig på fjellet er det flere som velger mørkere farger. Hanevold har jobbet med beis og lakkprodukter til hyttemarkedet i mange år og fulgt med på hvordan moten også har påvirket det vi tenker på som et relativt traust og tradisjonelt marked. 

HARDVOKS_Foto_Moelven_Osmo
Trepanelet kan farges med for eksempel beis, lakk, olje eller voks. Her er det brukt hardvoksolje på gulv, tak, vegger og listverk. (Foto: Moelven/Osmo)

Hyttemote

– Den minimalistiske trenden og lyse farger ble også populær på hytter. Hva vi har definert som koselig på ei hytte endret seg nok litt denne perioden. I de siste årene er det særlig de lyse og gråaktige kjølige tonene som har vært populære.

Men nå snur trenden.

– Vi merker det på salget av varme bruntoner, det vokser raskt, sier hun, og mener at dette er i tråd med utviklingen for øvrig: – Alle som snakker om trender forteller de samme historiene, om mer og mørkere farger. Og det er jo midt i blinken for å skape et koselig hyttemiljø, sier Hanevold.

HYTTEDRØM_Foto_BjørgOwren_IFI
Den ultimate hyttedrømmen er den gamle setra. (Foto: Bjørg Owren/ifi.no)

Den gamle setra

Interiørdesigner Siv Munkeberg Brenne bekrefter bildet.

– Den ultimate hyttedrømmen er den gamle setra. Selv om vi vil ha det komfortabelt og moderne, er det bildet av dette miljøet som ligger der og styrer. Vi beiser for å gi treverket litt av den gamle patinaen, sier hun.

Munkeberg Brenne er fast spaltist i magasinet Hytteliv, der hun svarer på spørsmål om innredning av hytta. Hun opplever at lunhet er veldig viktig for hytteeierne. 

STEMNING_Foto_Tyrilin
I en moderne hytte med høyt under taket og store vinduer skapes hyttestemning med beis i samme farge på tak og vegger. (Foto: Tyrilin)

Tak, gulv og vegger

– Grått er fortsatt populært, men trenden med å beise i ulik farge fra rom til rom avtar, sier hun og legger til: – Jeg anbefaler folk å finne en farge de liker, og bruke den i alle rom og unngå store kontraster. Når tak, gulv og vegger farges i samme tone gir det en fin helhet, sier hun.

Interiørdesigneren mener det er et godt grep for å få den rette hytteatmosfæren, spesielt på moderne hytter med store vinduer og stor takhøyde. 

5C7A1929
Den moderne hytteveggen skal ha patina som gamle tømmervegger. (Foto: Tyrilin)

Test fargen

Hun råder alle til å teste fargen på forhånd. Særlig de mørke kan være skumle, mener hun.

– Hvis fargen er for lys er den enkel å justere, men beiser du sort og synes det ble vel mørkt, er det ikke enkelt å rette uten å måtte male, forklarer hun.

HYTTEKOS_ Foto_Nordsjö
Mørke farger luner mest. Det lønner seg å teste fargen, så du er sikker på å få riktig nyanse før du kjøper inn til hele hytta. (Foto: Nordsjö)