– I stedet for å bygge flere hytter, må vi bli flinkere til å utnytte de mange hyttene vi allerede har, mener leder Lars Haltbrekken.

– Dette kan skje ved mer utlån og leie av hytter, men også ved at folk oppretter hyttekollektiver, i tråd med bilkollektivet vi allerede har i Oslo.

Dagsavisen.no skriver at ved inngangen til 2006 var det 379.169 fritidsbygg i Norge, ifølge Statistisk sentralbyrå. De siste årene er det årlig blitt bygd om lag 5.000 nye hytter. I fjor var antallet så høyt som 6.300, ifølge Pressekontoret.

Men selv om folk gjerne blar opp millionbeløp for å få tak i drømmehytta på fjellet eller ved sjøen, er det altså ikke gitt at de bruker den veldig ofte. I gjennomsnitt reiser eierne til hytta si 1,2 ganger per måned i løpet av ett år, viser tall fra Reisevaneundersøkelsen 2005, gjennomført av Transportøkonomisk institutt (TØI), skriver dagsavisen.no.

Mer detaljerte tall som TØI-forsker Jon Martin Denstadli har hentet ut for Dagsavisen, avdekker blant annet følgende:

"Halvparten er på hytta sjeldnere enn én gang i måneden.

"Folk fra Vestfold, Oslo og Akershus er dårligst til å bruke hyttene sine.

"Færre enn hver tiende hytteeier besøker hytta ukentlig, eller fire ganger i måneden.

Innskjerpelser
Norges Naturvernforbund har gjentatte ganger advart mot konsekvensene av det de oppfatter som ukritisk og ukontrollert hyttebygging. Den nye TØI-undersøkelsen bekrefter at hyttebyggingen har kommet ut av kontroll, mener Lars Haltbrekken.

– Når hytteeierne i gjennomsnitt bare bruker hytta 1,2 ganger i måneden, viser det at det ikke kan være behov for den omfattende hyttebyggingen vi nå er vitne til, spesielt i sårbare høyfjellsområder. Dette bør være et signal til myndighetene om å skjerpe inn reglene for hyttebygging.

Vil ha en til hver
Men styreleder Liv Aasen Mjelde i Norges Hytteforbund har liten sans for tiltak som kan redusere hyttebyggingen.

– Der hvor det er mulig skal hver enkelt ha sin egen hytte. Hyttekollektiv passer kanskje for noen, men ikke for alle.

– Men er det ikke ille at mange hytter stort sett står tomme gjennom hele året?

– Det må være opp til hver enkelt hvor ofte de bruker hytta si. Samtidig har dette noe med livsfaser å gjøre. Jeg vil tro at pensjonister og småbarnsfamilier bruker hyttene sine langt oftere enn gjennomsnittet. Selv har jeg to hytter. Den ved sjøen bruker jeg hver helg i sommerhalvåret. Den på fjellet bruker jeg de fleste helgene om vinteren.

– Hva med dem som kjøper hytter som en investering?

– Hyttespekulanter har jeg personlig ingen ting til overs for. De får tjene pengene sine på en annen måte, svarer Aasen Mjelde kontant.

Foto: Jøra Bygg AS