Ble lovet løsning
Etter Soria Moria lovet Storberget enkle regler for innløsing av festetomter, slik at folk skulle få råderett over egen grunn. I Sverige og Danmark er festeordningen avskaffet for mer enn hundre år siden.

All erfaring viser at grunneier har urealistiske forventninger til tomteverdi, og ifølge Olbergsveen er det ingen grunneiere som så langt har vært villig til å godta de summene som tomtefesterne foreslår. – Våre medlemmer tør ikke stå fram med skrekkprisene grunneier opererer med, av frykt for aldri å få eie egen grunn, sier Olbergsveen, som viser til at Høyesterett har gitt klare retningslinjer for hva som er rett og rimelig kompensasjon ved innløsing av festetomter. - Storberget gjør oss vergeløse, men vi gir oss ikke. Det er mer enn 350.000 festetomter her i landet, som utgjør mer enn en million mennesker som vil merke sviket.

Grunneier alltid rett
Går loven gjennom blir den å betrakte som en gave til grunneierne.
- Å kreve 40 % av dagens markedspris er uhørt. Tomta er allerede tatt i bruk! Den kan ikke selges på det åpne marked så lenge noen bor og lever der.  - Vi kan ikke ta huset på ryggen og flytte, sier Olbergsveen, som vil ha fjernet 40 % prinsippet. – Det er langt bedre med en fast faktor på f.eks 25 ganger årlig avgift, så er vi ferdig med dette konfliktskapende punktet i loven. Vi vet at Skogeierforbundet vil kunne komme oss i møte om et slikt prinsipp, sier han.

Vil ikke selge
En rekke grunneiere mener dessuten nå at innløsing av festetomter er i strid med menneskerettighetene og vil ikke løse inn tomtene før de har ført saken for Europeiske domstoler. Bondeorganisasjonene betaler alle advokatutgifter.
- Vi frykter at dette aldri vil få en løsning, i mellomtiden er mange usikre på framtiden, om kanskje Regjeringen vil endre dette på ny senere, sier Olbergsveen. - Storberget bør trekke forslaget og tenke over hvem som har støttet ham, og til høsten er det valg, vi lar oss ikke lure en gang til, sier Olbergsveen.

Med lovforslaget vil grunneier stå fritt til å velge mellom to priser. Enten som 25x årlig festeavgift eller 40 % av dagens markedsverdi. I praksis skal festerne nå plutselig kjøpe sine egne tomter en pris som skal stå i forhold til dagens marked.
- Om det er Justisministerens hukommelse eller moral som svikter vil jeg ikke spekulere i. I begge tilfeller er dette et stort tilbakeskritt for oss, sier Olbergsveen.

Stor fortvilelse