Picasa
Dette er BlockWatne-eier Lars Nilsens nye hytte etter at den gamle han kjøpte til 25 mill. kroner ble revet. Hytta er tegne av sivilarkitekt Jon H. Støre.

Av Tom Brodin - tekst og foto

Ser vi til Tjøme, en av landets mest populære og dyreste hyttekommuner, holder påstanden stikk – i hvert fall et stykke på vei.

Sommeren 2008 kjøpte BlockWatne-eieren Lars Nilsen en av Norges mest attraktive hytteeiendommer for 25 millioner kroner. Den ligger ved Røssesundet på Brøtsø i Tjøme kommune. Det er ikke vei til hytta, så hvis eieren ikke kommer med båt, må han gå til fots på stien over en liten kolle fra parkeringsplassen ved fylkesveien ut mot Hvasser.

Picasa
Her valgte eieren å beholde hytta nesten som den var. Den har fått nytt takoppløft.

– Stedlig byggeskikk

Den opprinnelige hytta er nå revet, og nå er det kommet opp ei ny, noe mer tilbaketrukket fra sjøen. Håndverkere arbeider fortsatt inne, og ute har en gravemaskin holdt på et års tid for å få tomta slik Nilsen vil ha den når hytta kan tas i bruk neste sesong.

Nilsen valgte sivilarkitekt Jon H. Støre i Oslo. Han er en av de desidert meste brukte arkitektene i den populære hyttekommunen og tegner fritidsboliger i et svært så tradisjonelt formspråk. Mange vil si at Støres hytter glir godt inn sammen med de allerede eksisterende hyttene. Slik skrev Støre selv i søknaden: «Byggets estetikk er tilpasset den stedlige byggeskikken for å ta vare på kystmiljøet i området.»

Picasa
Ei eldre funkishytte er revet for å gi plass for denne moderne fritidsboligen i Breili-stil.

– Hver tid sin stil

Den lille «hyttegrenda» består av fire fritidseiendommer, hvorav tre har strandlinje, mens den fjerde ligger litt oppe i lia. I løpet av to år, fra 2006 til 2008, ble de fire hyttene omsatt for til sammen 58.650.000 kroner. I tillegg gikk et par millioner til Staten.Når vi også regner inn kostnadene til riving og gjenoppbygging av to av dem, blir prislappen vesentlig høyere.

Den andre av hyttene på stedet som ble revet, var ei gul funkishytte . Den ble kjøpt av Petter Winther Borg og Gry Rolstad Borg for «bare» 13,5 millioner kroner. Petter Winther Borg er daglig leder av Pareto Forvaltning AS, mens kona er medeier i arkitektfirmaet Breili & Partnere, som holder til på Tjøme.

Det er nettopp sivilarkitekt Rune Breili, som har tegnet denne hytta, i likhet med hytta Hermine Midelfart skal bygge på Gryteskjær. Også Breili, som bor på Hvasser, er en svært toneangivende arkitekt på Tjøme, men han har et helt annet formspråk enn Støre.

«Området er bygget over tid med alt fra gamle hus til relativt moderne fritidsboliger. Det er ingen enhetlig stil fra en gitt stilperiode i området. Det er en klar lesbarhet i området når de forskjellige hus er oppført fra loshus til etterkrigshus med store vindusflater og fullvalmet tak», skrev Breili da han søkte om riving og gjenoppbygging. Og la til at «hver tid har sin egen stil».

Røssøysundet - Tjøme
Funkishytta til venstre er revet, den hvite hytta i midten har vært gjenstand for små endringer og hytta til høyre er revet og er erstattet med ei Støre-hytte tilpasset den stedlige byggeskikken.

Tok vare på hytta

Midt mellom Borgs og Nilsens fritidseiendommer har eieren, Morten Hansen-Dahl, valgt en tredje løsning. Tømrermesteren, som ga 13 millioner for eiendommen, har bare gjort mindre forandringer utvendig, som et helt tradisjonelt takoppløft på en tredel av taket. Dermed har han fått en deilig sjøutsikt over Røssesundet fra andreetasjen.

Det er Rune Breili som har tegnet dette takoppløftet også, i tillegg til ei ny utebod. Så det er tydelig at Breili også påtar seg oppdrag som ikke er så moderne. Det er forresten på denne eiendommen teknisk hovedutvalg tidligere i høst ga tillatelse til å fylle skjellsand, etter at den slags rehabilitering av strender hadde ligget på is en stund. Nå viser det seg at Tjøme-politikernes vedtak er i strid med statlige føringer.  Disse er svært restriktive mot kunstige skjellsandstrender. Nabo Lars Nilsen og flere andre sto også på lista for å få skjellsand, og trodde nok at de ville få det etter det positive vedtaket i teknisk hovedutvalg.

Nå ser det ut til at akkurat den drømmen forsvinner. Som skrift i sand.