Bildet over: Ved ankomst er det tre minus ute og 21 grader inne på den strømløse hytta. Børre Heggenhaugen mener at alternativene til strøm er fullgode for alle som ønsker et komfortabelt hytteliv på Aksjøen.

Hytta er varm ved ankomst. Det er lys i alle lamper og energi nok til TV, datamaskiner, komfyr, kjøleskap og bad for å nevne noe.

– Vi har alt den energien vi trenger, og lever et komfortabelt hytteliv, sier nesningen Børre Heggenhaugen til Ringsaker Blad.

Han har hytte på Aksjøen.

Styrer hytta fra mobilen

Heggenhaugen ønsker ikke å være bastant på om det skal føres strøm innover i fjellet forbi Kroksjøen til Kuåsen, Eliåsen og Aksjøen eller ikke, men han er opptatt av å fortelle at det er enkelt å ha et godt hytteliv med andre alternativer enn strøm.

En parafinovn er installert slik at han kan bruke mobilen og sette den på hjemmefra.

LES OGSÅ: Vindmåling straks i gang i Engerdal

– Dette har kanskje størst betydning for oss. En boks på hytta regulerer varmen helt nøyaktig. Jeg får beskjed på mobilen at ovnen er slått på og hvor varmt det er. Dermed er det varmt og godt ved ankomst. Når vi først er her fyrer vi mest med ved.

To solcellepanel yter 124 watt koblet til en batterikapasitet på 500 ampere. Komfyr og kjøleskap går på propan. Dermed er alt på stell.

– Vi har ikke bruk for noe aggregat her på hytta.

Utstyret som skaper nødvendig energi på hytta hans har kostet Børre et sted mellom 40 000 og 50 000 kroner. Utenom solcellepanelet bruker han ved, propan og parafin til energien han har behov for.

– Vi har et energiforbruk i året her på om lag 5000 kroner. Da har jeg regnet inn vedprisen sjøl om jeg ordner den sjøl.

Totalt bruker han og familien hytta rundt 50 døgn i året.

Dyrt med strøm

Kommunedelplanen for Ringsakfjellet som står for behandling i kommunestyret heller mot å vedta strømutbygging.

– Jeg har ikke noe behov for å koble meg til strømmen sjøl om den bygges forbi her. Det vil med påkobling og betaling til elektriker koste rundt 120 000–130 000 kroner, mener hytteeieren.

LES OGSÅ: Dette er ulovlig

Til Børre og hans families bruk er det ikke behov for mer energi enn han har. Det er det heller ikke for andre hytter i området slik det foreligger nå, mener han.

– Så lenge disse områdene ikke skal bygges ut med vatn og kloakk mener jeg det finnes fullgode alternativer til strøm.

Men han tror det blir strøm.

– Ja, det ser slik ut. Men litt vemodig kommer det til å bli når det skjer. Det må jeg innrømme, avslutter han.

KLIKK HER FOR Å GÅ TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE