Bildet: Vrengensundet er blant områdene på Tjøme der strandeiendommene ligger tett.

Tjøme i Vestfold er en av Norges aller mest populære hyttekommuner, og den huser blant andre kongeparet og en rekke kjendiser i sommermånedene. 2.200 fritidsboliger er det på de ulike øyene kommunen omfatter. Tjøme ligger på vestsiden av Oslofjorden, helt ut mot der fjorden slutter ved Færder fyr. Med mer enn 56 fritidsboliger pr. kvadratkilometer er den landets tettest bebygde hyttekommune, fulgt av Hvaler på den andre siden av Oslofjorden med 47.

I et snaut år har Tjøme kommune gått hardt til verks overfor dem som bryter boplikten i sommerparadiset. Tekniker Hilde Stegen, ansatt i kommunen, har rollen som boplikt-politi som en av sine hovedoppgaver, melder Tønsbergs Blad.

Den ene saken gjelder en bolig i Dalsveien, i nordenden av Røssesundet. Her har politikerne i hovedutvalget for plan og miljø tidligere avslått søknad om bruksendring fra bolig til hytte. Tross avslaget, er saken ikke påklaget, og eiendommen er fortsatt ikke bebodd. Rådmannens innstilling går ut på at eieren får frist til 1. mars med å ordne opp. Hvis ikke fristen overholdes, vil tvangssalg bli vurdert.

Den andre saken gjelder en bolig på Hvasser. Her har eieren søkt om midlertidig fritak fra boplikten. Eieren mener eiendommen er i så dårlig forfatning at den er ubeboelig. Rådmannen innstiller på avslag.

Det tredje tilfellet gjelder en bolig ved Ormelet. Eieren har søkt om bruksendring til fritidsbolig, men fått avslag både hos kommune og fylkesmann. Flytter ikke eieren inn på eiendommen, risikerer vedkommende tvangssalg.

- Tjømelista og Arbeiderpartiet er enige. Vi skal stå hardt på for å avsløre bopliktsyndere, sier Pål P. Syse til Tønsbergs Blad. Han representerer Tjømelista i kommunestyret og er leder i hovedutvalget for plan og miljø.

Også i sørlandskommunen Tvedestrand jakter kommunen på boplikt-syndere. Landbruksrådgiver Kathrine Aas Solheim forfatter i disse dager et brev som går ut til eierne av rundt 30 eiendommer, melder Tvedestrandsposten. Kommunen ønsker en forklaring på hvorfor det ikke er registrert fastboende på disse adressene. Finnes det ikke en akseptabel forklaring, vil eierne få krav om å oppfylle boplikten.

Flere saker om boplikt fra Hytteavisen.no:

Boplikt på sommerhus som går i arv

Boplikten står på valg i flere kommuner

Boplikteiendom til 15 millioner

Boplikt for turister