veierland2_586x400
Veierlands «grand old ladies» vil beholde boplikten. Kari Paulsen (82) (til venstre) og Karin Bang (82). (Foto: Per Gilding)

Bildet over: – Det er kjekt med penger, men jeg vil heller ha noen naboer å gå til når jeg har glemt en liter melk på butikken, sier Kristina Mørk Jacobsen. Hun er lei av mørke hus og frykter Veierland ender som ren ferieøy uten boplikten. (Foto: Per Gilding)

Nøtterøys folkevalgte har satt bopliktspørsmålet på dagsorden igjen: Er øya tjent med boplikten eller bør hele ordningen fjernes? Frontene beskylder hverandre for løgn og mobbing, skriver Tønsbergs Blad.

veierland3_242x400
Kristina Mørk Jacobsen forteller om en betent stemning på øya mens bopliktdebatten raser. Her med datteren Marianne (2). (Foto: Per Gilding)

Stemningen ikke på topp

Midt i stormen oversvømmes Tønsbergs Blad av leserbrev og debattinnlegg.

Sist uke besøkte vi øya for å snakke med folk om stemningen. Øyboerne forteller om trusler, steinkasting, mobbing, sjikanerende mailer og telefoner, baksnakking, hemmeligholdelse, naboer som bare snakker med naboer med samme syn, skolebarn som får beskjed hjemmefra om ikke å hilse, beskyldninger om løgn og skitne metoder.

LES OGSÅ: Selger hus og leiligheter som hytter

Ikke alle vil ha navnet sitt i avisen.

veierland4_299x400
Svein Trollsås og kona grunnla i fjor Bolystgruppen, som jobber for å få boplikten fjernet. (Foto: Per Gilding)

Frustrerte

Fastboende Tore Iversen (39) og Caroline Brynildsen (32) tar avstand fra stridighetene, men synes det er frustrerende nok en gang å måtte slåss for boplikten.

– Siste folkeavstemning var for bare fire og et halvt år siden, men nå er vi i gang igjen. Politikerne må ta ansvar og gi oss fred, mener Iversen, som ser på boplikten som en trygghet.

– Stemningen er for øyeblikket ikke helt på topp. Trist når vi må bruke så mye tid og krefter på å krangle. Men vi har tro på at det hele roer seg og at alle kan respektere beslutningen politikerne tar til slutt, sier Brynildsen, som har vokst opp på Veierland.

Bopliktforkjemper Kristina Mørk Jacobsen (32) stiller seg også undrende til at boplikten atter en gang er i søkelyset. Selv er hun overbevist om at uten boplikt vil Veierland i løpet av ti år ende som ren ferieøy.

– Bopliktdebatten ligger veldig på overflaten, i samtalene kommer vi raskt innpå temaet. Men jeg tror folk er diplomatisk og oppmerksom på hvem de tar samtalene med. Det er et betent tema og mest behagelig å snakke med den du vet er enig, sier hun.

Uenige om virkemiddel

– Når mange engasjerer seg og det er et spørsmål om for eller imot, oppstår automatisk fronter. Likevel opplever jeg ikke at det er noen krig her ute, men enkeltpersoner som skiller seg ut, understreker Mørk Jacobsen.

Hun har vanskelig for å tro at ikke økt verdi på boligene er motivasjonen til Bolystgruppen, som jobber for å fjerne boplikten.

– Det er kjekt med penger, men jeg vil heller ha noen naboer å gå til når jeg har glemt en liter melk på butikken, sier hun.

Bolystgruppens grunnlegger. Svein Trollsås, avviser at de først og fremst er ute etter mer penger for boligene sine.

– Første punkt vi satte ned er urettferdighet. Boplikten er umulig å følge opp og kontrollere, og prinsipielt har vi ikke tro på at at boplikten fungerer for å få til økt bosetting, sier Trollsås.

Boplikt på Veierland ble innført i 1998, etter at en folkeavstemning hadde gitt flertall for dette. Hovedbegrunnelsen var å sikre bosetting. Avstemningen i 2006 endte med nok et boplikt-ja fra øyfolket. I fjor gikk fastboende som vil boplikten til livs sammen og dannet Bolystgruppen. Trollsås mener at for å skape bolyst, må de ha vekk boplikten.

– Klart når en diskusjon er i gang på en liten øy, og enkelte benytter seg av tvilsomme metoder som går på person fremfor sak, da blir det bråk. Heldigvis er de i mindretall og 95 prosent av befolkningen snakker godt sammen, bedyrer Trollsås.

Veien videre

Bolystgruppen hevder de har samlet underskrifter som beviser at flertallet nå vil ha vekk boplikten. Men listen holdes hemmelig, noe Trollsås forklarer med at mange ikke ønsker navnene offentliggjort.

Velstyret skal også i gang med en avstemning for å få svar på hvor medlemmene står. Det skjer samtidig som Nøtterøy-politikerne tester ut stemningen rundt boplikt på Veierland med en høringsrunde.Nedleggelse av skolen sendes også ut på høring.

Trollsås tror bopliktspørsmålet neppe ville blitt løftet til en politisk sak i dag uten underskriftslisten fra Bolystgruppen.

– Når det gjelder skolen, har ikke de 60 som har signert listen ment noe om det. Uttalelsen vi har sendt kommunen kan gi inntrykk av det, men Bolystgruppen står bak rådmannens alternativ 3 til formannskapet, sier Trollsås.

PS: Bolyst-gruppen tilbød i går Tønsbergs Blad å lese den hemmelige listen, men vi takket nei fordi vi ikke fikk tillatelse til å sette navnene på trykk.

Klikk her for å gå til Hytteavisens Facebook-side