Den svenske studien som ble kjent i februar i år viser at flere unge har pådratt seg whiplashskader etter å ha prøvd å slå salto.
– Særlig bekymringsfullt er det at nakke- og hodeskadene kan føre til lammelser og i verste fall dødsfall, sier professor Ulf Björnstig til Svenska Dagbladet. Han mener at risikoen for å skade seg er større enn om du er i trafikken.

Sikkerhetsregler
De mange trampolineskadene fikk Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap til å utarbeide en egen vær varsom-plakat for noen uker siden.
– Trampoliner faller inn under reglene i produktkontrolloven, som stiller krav til at produkter ikke skal medføre helseskade. Skadene kan være alt fra vridninger til kompliserte brudd. Hovedvekten av pasienter er i aldersgruppen 10-15 år, men det er også skadetilfeller blant barn helt ned i 3-4 års alderen, heter det på DSBs nettsider.
Avdelingsleder Gunnar Wold sier til NTB at ulykker kan forekomme ved enhver aktivitet som innebærer klatring eller hopping, men understreker at det er all grunn til å utvise varsomhet.
– Derfor har vi gått ut med elleve kjøreregler på våre nettsider, sier han.
DSB råder blant annet voksne til alltid å følge med på barn som hopper på trampoline og være oppmerksom på at faren øker ved at flere barn hopper samtidig. DSB advarer også mot å slå salto eller bruke trampolinen hvis den er våt.

– Aldersgrense
Ifølge Dagbladet finnes det flere enn 10.000 trampoliner i norske hager. Avisen anslår at et sted mellom 4.000 og 5.000 barn skader seg på trampoliner hver sommer. Bare i Oslo oppsøker rundt 200 personer årlig legevakten med brudd og forstuingsskader etter å ha slått seg på trampoline.
I Bergen sier overlegen på legevakten, Torbjørn Hiis Berg, at det ikke er uvanlig med mellom 10 og 15 trampolineskadde bergensere på en helg. Han anbefaler de aller yngste å holde seg unna trampolinene.
– Det burde vært en aldersgrense på seks år for å hoppe på trampoline. Videre bør barna være forsiktig med å ta salto og man bør ikke hoppe to samtidig, sa Hiis Berg til Aftenposten.no i fjor.
I Trondheim har St. Olavs hospital gjort en opptelling av antallet trampolineskader. Mellom 2001 og 2004 tok sykehuset imot 556 skadde. 14 prosent av tilfellene endte med sykehusinnleggelse.
– De vanligste skadene er forstuet ankel og forstuet nakke. Mange av dem som får nakkeskader har prøvd seg på salto, men landet på hodet. De vanligste bruddene er i albue og underarm, uttalte assistentlege Mona Nysted til Dagbladet i mai i fjor. (©NTB)