Er ikke grunneier og fester "tvillaust" enige om hvordan skjønn skal benyttes er det ikke anledning til å regulere festeavgift eller markedspriser. Det har Høyesterett tidligere bestemt, men vil de holde på det? Illustrasjonsfoto
 
Av Tommy C. Olsen post@hytteavisen.no
- I den såkalte Hvaler-saken i 2005 vant tomtefester i Høyesterett med et utgangspunkt svært likt dette. Der ønsket grunneier å regulere festeavgiften til markedsverdi, men tapte på dette i Høyesterett. Derfor tror mange med meg nå at Høyesteretts Kjæremålsutvalg vil komme til den konklusjon at det ikke bør brukes mer tid på tilsvarende saker som dette, sier Solem.
 
Ifølge Solem ble Statskogs søksmål avvist i begge rettsrunder fordi kontraktene ikke var tydelige nok på hvordan prisregulering etter "skjønn" skulle utføres. Loven sier nemlig at begge parter skal være "tvillaust" enige om hvordan skjønnet skal utføres for at det skal kunne benyttes. I kontraktene sto det at begge parter kunne kreve skjønn hvert 20 år, men ikke hvordan. Dette førte til at retten mente at kun konsumprisindeks kan anvendes til prisregulering av festeavgifter.
 

 
"Tvillaust" et sterkt begrep

– I Tomtefesteloven står det at det må være "tvillaus" enighet om hvordan skjønnet skal benyttes. Siden det påhviler strenge krav til dokumentasjon og bevis til hva som er "tvillaust" holdt ikke kontraktene mål i så måte, og retten avviste muligheten for pris-skjønn, som var Statsskogs anliggende. De ville regulere festeavgiftene skjønnsmessig etter markedet, sier Solem til Hytteavisen.
 
 
Han minner også om at bare mindre enn 10 % av ankene til Høyesterett slipper gjennom.
 
- Selv om Statskog ble dømt til å betale saksomkostningene for annen gang vil anken bety at mine klienter ikke får dekket sine saksomkostninger før eventuelt saken kommer opp i Høyesterett - eller da avvises, sier Solem.
 
I praksis vil saken fra Verdal berøre en rekke andre kontrakter over hele landet. Statskog har på landsbasis omlag 4500 kontrakter med samme ordlyd. Blir saken avvist av Høyesterett kan dette få konsekvenser for andre kontrakter der partene ikke er "tvillaust" enige om skjønn. Det er muligens flere grunneiere med gode politiske kontakter som gjerne ser at saken kommer opp.