©Bildebase.no    www.bildebase.no
Private brygger ligger tett i tett langs stranden i Åros i Røyken. De nymalte byggverkene skinner i solen og speiler seg i stille vann. Nesten samtlige med små inngjerdede og lukkede uteplasser på nakken.
På Hagasand i Sande har hytteeiere bygget gjerder og moloer, samt satt opp store steiner på stranden og høye påler langt ute i vannet.
Hver for seg små private stengsler som tilsammen setter en massiv stopper for almenhetens rett til fri adgang til strandsonen.
-Jeg kan godt forstå at folk som har betalt flere millioner for en hyttetomt med strandlinje føler at det er sitt. Men dette er i grenseland. Det hadde vært greit at byggingen langs strandkanten ikke gjorde halvoffentlige rom helt private, sier arealplanlegger Helge Hatland i Røyken kommune til Drammens Tidende.

Konflikten

Med sommeren kommer på ny debatten om bygging i strandsonen. Almenhetens rett til fri ferdsel i naturen er nedfelt i friluftsloven, men settes på prøve hvert eneste år. Grunneiere har i en årrekke ønsket å benytte seg maksimalt av grunnen de eier, mens friluftsfolket reagerer på at det er ufrakommelig langs strandpromenadene, skriver DT.no
-Det oppstår ofte konflikter når det fins flere brukere med ulike interesser, sier Morten Dyrstad, fagleder i Hurum kommunes bygg og oppmåling. 

Problemene

Problemene er store, mener Rune Svensson, direktør i Oslofjordens friluftsråd, som etterlyser en aktiv politikk på området.
-Vi er gode på friluftsliv i fjellet, men langs kysten er vi ikke nummer en. Vi må gå vekk fra en passiv "dette får du ikke lov til-politikk", til en aktiv strandsonepolitikk, som gjør sjøen mer tilgjengelig, sier Svensson.
-Kommunene må sørge for at dagens lovbestemmelser blir opprettholdt. Men kommunen kvier seg for å gå løs på de kompliserte sakene fordi de er så arbeidskrevende, hevder han til dt.no.

Juridisk bistand

DT.no skriver også at bakgrunnen for at miljøvernminister Helen Bjørnøy og regjeringen både gjeninnfører ordningen med juridisk bistand til kommunene i strandsonesaker, og øker beløpet betydelig.
I tillegg skal et nytt forslag til en ny og strengere lov om bygging innenfor 100-metersbeltet i strandsonen fremmes snarlig.
Svensson tror tiltakene vil være med på å legge forholdene bedre til rette for almenheten.
Søsknene Runi og Einar Langum er enige. Familien har hatt hytte på Hagasand i Sande siden tidlig på 1930-tallet, og de har stor forståelse for at det kommer reaksjoner på stengslene langs strandkanten i hytteområdet deres.
-Det er viktig at kommunene legger til rette for brukerne av området, sier Runi Langum.
-Og vi som hytteeiere skal være ydmyke. Vi er priviligerte som har slike steder, og vi må vise respekt for offentlighetens interesser, avslutter Einar Langum.

Foto: Jan Olav Bollmann
www.bildebase.no