Foto: Privat

Da Adine Wenner med samboer og familiemedlemmer i vår kom til hytta etter flere ukers koronafravær, fikk de seg en stor overraskelse. Mens de hadde vært fraværende, hadde en uglefamilie nemlig innredet sitt beskjedne hjem nede i skorsteinen.  

ugle2
De tre uglebarna ble plassert på noen bjørkegreiner. Ved midnatt dukket katteuglemor eller -far opp med mat. Foto: Privat

Ornitolog-bistand

De lot familien være i fred der inne, men har gjennom ukene siden sjekket og fulgt med på at det har gått bra med de tre ugleungene. De bryter vanligvis opp etter fire ukers tid. Spenningen var knyttet til om ugleungene ville komme seg ut på egen hånd, eller om de ville trenge hjelp.

- På fredag ettermiddag fikk vi besøk av en ornitolog på hytta i Stavern. Vi åpnet feieluken og møtte umiddelbart seks store øyne der inne, forteller Adine til Hytteavisen. 

Kom om natta

De hadde tydelig fått nok mat siden sist! Ornitologen tok en kikk på dem og vurderte at uglene var blitt store nok til å slippes ut. 

- De hadde trolig ikke klart å komme seg ut av pipa på egen hånd, så vi bar dem heller ut på berget rett utenfor hyttedøra. Her ble de merket og sjekket. Alt sto bra til med Tuddelu, Pippeli og Pip. 

Etter å ha tatt noen noen bilder sammen med ugleungene, ble de plassert på en gren bak hytta. Ugleeksperten beroliget vertskapet med at uglemor trolig ville finne dem i løpet av natta. 

- Det stemte, og rundt midnatt kunne vi skimte at mor eller far kom med mat til dem. 

ugle4
Nettopp utkommet fra hyttepipa. Foto: Privat

Tåler å bli berørt av menneskehånd

Det all grunn til å tro at uglefamilien etter dette kom seg videre til et nytt tilholdssted. 

Et tema som opptok Adine og hennes følge var om det var problematisk at de tok på ugleungene med tanke på at foreldrene kunne støte barna fra seg.

- Da lærte vi at fugler ikke er styrt av lukt på linje med dyr og bryr seg derfor ikke om vi berører egg eller unger, selv om det naturligvis bør begrenses. Ungene har med andre ord ikke tatt skade av at vi måtte hjelpe dem ut av pipa, forteller Adine.