Styremedlem i Trysilfjellet Hytteeierforening, Aage Kalsæg.

Dette tyder på at svært mange etter hvert betrakter hytta som et hjem i minst like stor grad som hjemmeboligen. 

- I forhold til jobbsituasjon behøver det ikke lenger spille noen rolle hvor man befinner seg, så lenge man har tilgang til nødvendig informasjon, og er tilgjengelig. Dette fører til større fleksibilitet for barnefamiliene. Selv om én forelder må jobbe, kan man allikevel ta en uke på hytta, sier Aage Kalsæg, som er styremedlem i Norges største hytteeierforening, Trysilfjell Hytteeierforening. 

Foreningen er Norges største hytteeierforening. Det er 5788 hytter i Trysil, men bare rundt 2200 boliger. 589 av «hyttetryslingene» som bor i disse er en del av Trysilfjellets Hytteeierforening. 300 av hytteeierne har svart på foreningens ferske undersøkelse. 

I undersøkelsen svarer 46,7 prosent at hytta deres er under 100 kvadratmeter, hvilket vil si at den resterende prosentandelen disponerer et boligareal på mer enn dette. 

Viktig ressurs
Noe av det mest spennende undersøkelsen viser, er at hytteeierne i gjennomsnitt har 62,53 netter på hytta i året, at hyttene i gjennomsnitt har 7,6 gjester per hyttedøgn, og at nesten 90 prosent av hytteeierne sier at de bruker mellom 200 og 500 kroner per døgn per person på forbruk som mat, drikke og aktiviteter i Trysil. Disse tallene sier noe om hvilke verdier hytteeierne legger igjen i kommunen. Det er tydelig at «hyttetryslingene» er en enorm ressurs for bygda. 

Trysilfjellets Hytteeierforening mener det er viktig at hyttekommunene får øynene opp for hvilken betydning hyttefolket har for bygdene. Det er derfor de nå presenterer sin undersøkelse. 

Urimelige kostnader
- Kommunen må begynne å se på hytteeierne som en ressurs som bringer gode inntekter og muligheter til bygda. Vår undersøkelse viser også at over 70 prosent av hytteeierne har utdannelse på høgskole- eller universitetsnivå, noe som også er en potensiell betydelig ressurs for kommunen. Men da må Trysil være forsiktig med å ikke pålegge hytteeierne urimelige kostnader som kan ødelegger lojaliteten til kommunen. Dette kan få alvorlige konsekvenser for kommunens inntekter, sier Aage Kalsæg. 

Kalsæg har selv vært i Trysilfjellet i nærmere 20 år. Hans betrakter sin egen hytte i Trysilfjellet Sør mer som sitt hjem enn boligen han har i Oslo.