Tekst: Chera Westman/ifi.no Foto: Frode Larsen/ifi.no, Kristian Owren/ifi.no og Espen Grønli/ifi.no
Faglig bistand: Ole Andreas Klaveness, Klaveness Maler- og byggmesterforretning
 

Stiller du de riktige spørsmålene allerede under visningen, er du – selv om du er lekmann – bedre forberedt til handelen.

Oppussing - Kjokken_FotoKristianOwren_ifi no
Et moderne kjøkken står ofte høyt på hytteoppusserens ønskeliste. Husk å sjekke at kapasiteten i det elektriske anlegget tåler oppgraderingen. Foto: KristianOwren ifi.no

Sjekkliste rom for rom - Kjøkkenet

Å skifte kjøkken står ofte høyt oppe på ønskelisten ved ethvert boligkjøp. I den forbindelse er det viktig å få undersøkt kapasiteten til det elektriske anlegget. - Kjøkkener er blitt storforbrukere av strøm. Ofte er det faktisk ikke mulig, uten store inngrep, å sette inn en induksjonstopp, sier Ole Andreas Klaveness som driver Klaveness Maler- og byggmesterforretning i Oslo. Normalt er for eksempel kursen til komfyren på 25 A, men det er ikke uvanlig at bare induksjonstoppen krever en egen 25 A-sikring. I tillegg kommer stekeovn og alle andre maskiner vi liker å ha på hyttekjøkkenet: kjøleskap, fryser, mikrobølgeovn, kaffemaskin, oppvaskmaskin.
Oppussing - Bad_for_FotoKristianOwren_ifi no
Baderommet har rundt regnet en levetid på 20 år. Svake punkt er slukene samt sprekkdannelser hjørner, i fliser og fuger. Foto: KristianOwren ifi.no

Badet

Ifølge gjeldende våtromsnorm er normallevetiden for et baderom 20 år. Det er riktignok lavt regnet, men er en god tommelfingerregel å følge ved estimering av oppussingsbehov. Se etter: # Sprekkdannelser hjørner, i fliser og fuger og andre tegn til bevegelse. # Sjekk tilstøtende rom etter tegn til vannskader.

Jus: Når du oppdager mangler

Oppussing - Gulv_Foto_Frode_Larsen_ifi no
Å ta frem det originale bordgulvet kan gi mye til rommet, men kan også føre med seg jobb. Det kan ligge flere årganger av gamle belegg, asfaltpapp, avretningsmasser og lim under dagens gulv. Start i et bortgjemt hjørne og se hva som egentlig finnes under overflaten, før du begynner å rive. Foto:Frode Larsen_ifi.no

Gulv og vegger

Gulv og vegger velger mange å pusse opp selv, og det er det ofte ingenting i veien for. Se etter: # Gamle tregulv og parketter kan ofte slipes eller males. Du finner fort ut hvor mye som er igjen av tregulvet ved å presse ned et kredittkort i en sprekk ved not og fjær i gulvet. # Se etter sprekker eller parkett som er blitt delaminert av gamle vannskader, spesielt på kjøkkener og rom som ligger vegg-i-vegg med bad og kjøkken.

Veggene

Å bare male over veggene medfører ingen store kostnader. Men skal gammelt panel beholdes, er det ikke sikkert at det holder å male. Se etter: # Flasser malingen, eller er allerede mange lag maling påført, kan det være best å fjerne gammel behandling. # Panelte vegger kan også være plateslått med Huntonit eller andre porøse sponplater. I slike vil det oppstå sprekker uansett behandling.

El-anlegget

# Åpne sikringsskapet, eller la en elektriker gjøre en el-sjekk. - Utbedring av anlegg for vann og elektro har autorisasjonskrav, mye annet kan du gjøre selv, sier Klaveness.

Få takstmann til å lage varskuliste

En seriøs malermesterbedrift vil nok forlange 400-500 kroner per kvadratmeter vegg for å male og sparkle. Timeprisen kan rask dobles dersom veggene har fått hard medfatt og trenger grundigere rehabilitering. - For å sammenfatte kan det ved oppussingsobjekter være en god idé å la en takstmann lage en tilstandsrapport før du går inn i en budrunde. Tilstandsrapporten blir da en varskuliste, som kjøper kan bruke for å estimere kostnaden for å omvandle en rønne til en drømmehytte, avslutter Ole Andreas Klaveness.