Når feriefolket inntar fjellområdene, forbereder sju-åtte tusen frivillige medlemmer av Røde Kors hjelpekorps seg på å rykke ut for å lete etter turgåere som har fått problemer.
– Vi gjentar jo til det kjedsommelige at folk må følge fjellvettreglene, men det kan visst ikke sies for ofte, sier landsrådsleder Ole Gladsø til NTB.

Helt på tur
Blant dem som må ha assistanse fra hjelpekorpset er det en overvekt av turgåere som ikke har tatt hensyn til vær og føreforhold.
– Når det gjelder skred, hender det ofte at folk går inn i utrygt terreng, enten fordi de ikke vet bedre eller fordi de ikke tar hensyn til alle faktorene som er til stede. Det kan være at de går under skavler eller ikke tenker på at mildvær, vind og nedbør påvirker hverandre og utløser ras.
Gladsø tror flere turgåere spenner på seg skiene og føler seg trygge fordi de har med seg GPS eller mobiltelefon.
– Flere av de vi hjelper har gått seg bort og oppdaget at de ikke har dekning på mobilen eller at de er gått tom for strøm. Tipset her er å sende sms i stedet for å ringe når noe skjer. Da bruker man mindre strøm, sier Gladsø.

Fint å øve litt
Gladsø syns det er bra at folk har med seg GPS, men minner på at det da er en klar fordel at man vet hvordan den fungerer.
– Det viktigste er å unngå at det negative skjer, ikke ved å holde seg inne på hytta, men ved å være forberedt når man drar ut. Vinterferien er en ypperlig sjanse til å ta kortere dagsturer og teste formen litt hvis man planlegger lengre turer i påsken, sier han.
Gladsø foreslår å dra ut på småturer i dårlig vær også, teste hvordan utstyret fungerer og kjenne etter hvordan kroppen takler utfordringene. (©NTB)