– Jeg har fått meldinger om at hoggorm er observert på steder der den ikke har vært observert tidligere. Det gjelder for eksempel Fosenhalvøya i Trøndelag og på steder nord for den nordligste utbredelsen som går ved Brønnøysund sør i Nordland, sier forsker Dag Dolmen ved Vitenskapsmuseet tilknyttet NTNU i Trondheim til NTB.
Mye tyder på at hoggormen er på vei fra Sverige og Finland til Nordland og Troms, som tidligere har vært regnet som hoggormfritt område.
– Det er ikke sikkert at det vil bli født så mange flere unger i år sammenlignet med i fjor, men på lang sikt er bestanden ganske sikkert økende, mener Dolmen.
Hovedårsaken til at ormen yngler, er at matfatet er blitt tilgjengelig igjen. Etter et par tiår med svært liten gnagerbestand, har disse dyrene nå begynt å formere seg for alvor på nytt, og da kommer ormebestanden etter. Et mildere klima virker også gunstig inn på forplantningen.

– Menneskets venn


Dolmen oppfordrer folk som ferdes i skog og mark til ikke å være redde for hoggormen.
– Hoggormen er menneskets beste venn. Den er et nyttedyr i naturen og holder gnagerbestanden i sjakk. Man skal ha respekt for den, og ikke leke med den. Hvis man støter på en orm som beveger seg langs bakken, så stans eller gå litt tilbake, så vil ormen forsvinne av seg selv. Det er bare en orm som ligger oppkveilet, som er klar til å bite, sier han.
Bærplukkere bør ta på godt fottøy, støvler eller gode sko som går litt opp over anklene. Dolmen anbefaler å plukke med bærplukker. Hvis man plukker med hendene, kan man rote litt i bærlyngen før man begynner å plukke, slik at man ikke overrasker ormen.
– Hoggormen vil ikke angripe hvis den ikke selv føler seg angrepet.
De små ormungene som fødes i slutten av august, er mindre giftige enn en voksen orm, fordi de ganske enkelt inneholder mindre gift. Hvert kull er på fra fem til 15 unger.
– Hvis du skulle støte på en liten ormunge, så ikke ta den i halen, for den er sterk i musklene og vil kunne bite fra seg da. Man skal heller ikke ta en voksen orm i halen. Ha respekt, sier Dolmen.

Søk lege


Hvis uhellet likevel skulle være ute, og du er blitt bitt i bein eller arm, anbefaler Dolmen å surre armen eller beinet inn, forholdsvis løst, med gasbind, et skjerf eller lignende. Giften sprer seg nemlig via lymfesystemet og ikke gjennom blodet. Derfor skal man ikke binde noe hardt rundt over bittstedet. Da hindrer man blodomløpet.
– Du bør holde deg i ro, og prøve å komme deg til lege. Som regel går det fint, men en sjelden gang inntrer det dødsfall. En lege vil kunne gi slangeserum hvis det skulle vise seg å være nødvendig, påpeker ormeforskeren.

Ukjent antall


Det er ingen som vet sikkert hvor mange hoggormer det finnes i Norge. Men at det lever mange, mange tusen her er Dolmen ikke i tvil om.
Hoggormen finnes på Østlandet, Sørlandet, Vestlandet og videre nordover langs kysten til sør i Nordland. Men også i Narvik- området ble det for noen år siden observert en hoggorm, og et gammelt funn viser at det var hoggorm i Sør-Varanger på slutten av 1800-tallet.
– Jeg tror vi kan forvente oss spredning også i Nord-Norge i tida framover, kanskje også på Finnmarksvidda, sier Dolmen. (©NTB)