Glasses with ice
© Sandra Kemppainen - Fotolia.com

I hele landet opp til Nordland er det mye usikker is i lavlandet, skriver Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i en pressemelding. I fjellområdene og lengst nord er det stort sett trygg is, men noen av de dypeste vannene er ennå usikre.  

Østlandet
Det er store variasjoner i istykkelsen fra vann til vann, og fra sted til sted på samme vann. Over 300-400 meter over havet er de fleste grunne vann trygge. Større vann i skogsområdene, slik som Oslomarka, er derimot usikre.

Stort snøfall på tynn is har gjort Lesjaskogvatnet farlig å ferdes på. Dette kan også gjelde andre vann på grensen mot Nordvestlandet.

I fjellet er så godt som alle vann nå farbare, med unntak av Bygdin som stort sett er isfri. 

Resten av landet
Isen er nå trygg på uregulerte vann i indre Troms og i Finnmark. Videre sørover har kulden gitt farbar is på mange grunne vann i innlandet. På kysten må en i høyden for å finne farbar is. I fjellet er de fleste vann farbare, men de aller dypeste vannene har ennå isfrie partier eller usikker is. Strømmende vann

Det er alltid usikker is der vannet strømmer, slik som innløps- og utløpsoser, terskler og sund. 

Regulerte vann
Vær oppmerksom på at de fleste regulerte vann har områder med svært svekket is. NVE holder på med å etablere en landsdekkende database hvor det er markert med rødt de områdene hvor isen er særlig svekket på grunn av reguleringer. Foreløpig er 452 av landets 835 magasiner vurdert. Kartet kan finnes på www.nve.no/svekketis  .

Islegging
Det er vanlig at isleggingen begynner ved land. I en periode vil det derfor være tykkere is ved land enn lengre utpå. Dette gjelder særlig dype og vindutsatte vann. Noen ganger blir en varslet ved at en ser tydelige skillelinjer i isoverflaten. Et sikkert faretegn er det når isen knaker og det danner seg et stjerneformet sprekkmønster under føttene.

 

Sikkerhet
Generelt fraråder NVE ferdsel på tynnere is enn 10 cm. - Vi anbefaler også sterkt alltid å gå minst to i følge og ha med kasteline eller tau. Kasteline er billig, lett og redder liv. Ispigger rundt halsen anbefales også, men kan ikke erstatte kasteline fordi det ikke er enkelt å ta seg opp av et hull alene. Er en langt fra folk eller bil bør en også ha med tørt skift i en vanntett pose, skriver NVE.

Mer detaljert informasjon for hele landet finner du på www.nve.no  .