Av Leif Magne Flemmen

Bryne er lettet over at han var ute av rommet da det smalt denne februardagen i år. Han hadde bestemt seg for å se til hytta i Slåkadalen på Heksfjell i Telemark og sjekke at alt var i orden. Det var pluss/minus 0 grader i hytta da han kom fram. Først undersøkte han vannkranene, fyrte i peisen og skrudde på ovnene. Inne på det tekniske rommet tente han vannvarmeren, som så brant med pilotflammen.

Svære krefter
- Jeg oppholdt meg der kanskje 20-30 sekunder, før jeg gikk ut av rommet. Maksimum et minutt gikk før det smalt, sier Bryne til hytteavisen.no. Bikkja rømte mot døra, og jeg skjønte svære krefter var i sving.
 
Han var usikker på hva som hadde utløst smellet men fryktet gasslekkasje.
 
 - Umiddelbart slo det meg at det måtte være en lekkasje. På utsiden av hytta står et skap hvor alle gassenheter kan stenges. Men det var jo februar med halvannen til to meter snø inntil veggene. Jeg fikk omsider spadd meg fram til skapet og stengte de to tilførslene til ovn og bereder. Så gikk jeg inn i rommet hvor apparatet var montert. Eksplosjonen var så kraftig at vannvarmeren var revet ned fra veggen og var totalt ødelagt.
 
Frosset vann?
Bryne kunne ikke se tegn til noen brann. Ei heller kjente han lukt av gass.
 
Rørleggeren som hadde montert det omfattende anlegget på hytta ble tilkalt. - Rørleggeren kunne ikke si så mye der og da. Han hadde ikke opplevd noe slikt før, men antydet at årsaken kunne være at frosset vann sto i rørene på vannvarmeren, sier Bryne.
 
 
Skeptisk, men ikke skremt
- Han ville gi meg nærmere beskjed når undersøkelsen var avsluttet. Jeg er fornøyd med at han monterte opp en ny vannvarmer, men er stadig interessert i å få vite hva som kan ha vært årsaken, sier Bryne.
 
- Dere tok ikke skrekken av denne erfaringen?
- Opplevelsen var alt annet enn hyggelig, og jeg tenker på hva som kunne ha skjedd om noen av familien hadde vært i rommet da vannvarmeren eksploderte. Noe skepsis nærer jeg jo til en slik installasjon etter dette, men den har ikke skremt oss fra å bruke det nye apparatet, sier han.
 
- Frost sannsynlig
Ingvar Bergestig ved Notodden Rørleggerforretning sier til hytteavisen.no at Brynes vannvarmer vil bli sendt til importøren, Tolcon AS, for nærmere undersøkelse.
  
- Vi har hatt kontakt med leverandøren om hendelsen på Heksfjell. Med et visst forbehold mener leverandøren det må ha vært frost i vannvarmeren. Man antar altså at vannvarmeren ikke har vært tilstrekkelig drenert og før vinteren, sier Bergestig.
 
Som representanten for Hyttetorget, Even Jacobsen, mener Bergestig vannvarmere og andre propanbaserte apparater i hytter er trygge i bruk. Men man skal være ytterst påpasselig ved installeringen og også nøye følge de anvisninger som gis for bruken av utstyret.