– Vårt varsel mandag kveld gjelder til klokken 24 tirsdag. Så langt blir det ikke nevneverdig nedbør i Oppland, sier vakthavende meteorolog Jarl Andersen til NTB.
– Men fra onsdag ser vi klare tegn til at det blir en ny omgang med lokalt store nedbørsmengder. Jeg vil ikke utelukke at det kan komme mellom 15 og 30 millimeter over Dokka i løpet av onsdag og første del av torsdagen, sier Andersen.

Fortsatt evakuert
I alt 27 evakuerte i Søndre og Nordre Land fikk ved 21-tiden mandag beskjed om at de ikke kan flytte tilbake til sine hjem foreløpig.
– Det dreier seg om 15 personer i Nordre Land og tolv personer i Søndre Land, sier innsatsleder Pål Gjestvang til NTB. Av de tolv i Søndre Land er sju beboere i eldresenteret på Odnes i den nordlige delen av Randsfjorden.
De øvrige er hjemmehørende i private boliger, opplyser Gjestvang.
Han opplyser til NTB at det i løpet av tirsdagen vil bli avgjort om de evakuerte får flytte tilbake. Mye vil avhenge av været fremover.
– For tirsdagen er det varslet pent og tørt vær, men vi er mer bekymret for utviklingen onsdag og senere i uka, sier Gjestvang.
Personene som bodde i de fem boligene som ble ødelagt i Søndre Land søndag, kan ikke flytte tilbake. Deres hjem er helt ødelagte.

Geologene friskmelder
Geologen som hele mandagen har vært i arbeid i området har nå friskmeldt flere områder, men noen steder gjenstår å vurdere. Også det blir gjort tirsdag. Riksvei 245 er nå åpen sør for Fluberg bru, men nord for brua er veien borte, sier Gjestvang.
Han regner med å trappe ned noe på mannskapsstyrken natt til tirsdag, men det blir fortsatt holdt høy beredskap.
Han har et mannskap på rundt 20 mann fra Sivilforsvaret og politiet som overvåker situasjonen i hele området.
Det er Tranlia sør for Dokka på vestsiden av Randsfjorden faren for leirras har vært størst.
Ekteparet Anne Grethe og Iver Roen er blant dem som har fryktet at noe alvorlig kunne skje.
Mandag sto huset deres på tørr grunn, men familien Roen og andre evakuerte familier er fortsatt engstelig for at det vil gå leirras som demmer opp vannveier og legger grunnlaget for ny flom i Tranlia.
– Det er mye leire i Tranlia. Vi frykter at leirmasser vil rase ut i bekken ovenfor bebyggelsen og demme opp vannmasser som kan skade bebyggelsen i Tranlia på nytt, sier Anne Grethe Roen til NTB.

Fungerte
Justisminister Knut Storberget var mandag på befaring i de flomrammede områdene. Hensikten med besøket var å bli oppdatert på hvordan redningsarbeidet ble koordinert og gjennomført.
Justisministeren mener at beredskapen i fylket fungerte bra til tross for at flommen kom veldig overraskende. Nå er det viktig å opprettholde en god dialog mellom myndigheter på alle tre plan: stat, fylke og kommuner.
– Det er viktig at vi nå får iverksatt de tiltakene som er nødvendig for å bringe situasjonen i distriktet tilbake til det normale, sier han til NTB. (©NTB)