Det er omtrent like mye som 1.000 store fotballbaner.
– Dette er det verste brannåret siden 1976, sier Inge Fjalestad til Klar Tale. Han er direktør i Skogbrand, det eneste forsikringsselskapet for skog i Norge. Selskapet eies av skogeiere, og fire femdeler av skogen i Norge er forsikret her.
På et vanlig år brenner rundt 1.000 dekar skog i Norge. Det er snakk om skog, der det er skogsdrift.
Likevel er tallet på branner i Norge lavt, både sammenlignet med tidligere tider og med andre land. En av grunnene til at branner ødelegger mindre skog enn før, er at det nå er lettere å drive slokking. Det er blitt bedre og flere skogsbilveier.

Verst i 1976

Det verste brannåret etter andre verdenskrig, var 1976. Den største brannen det året ødela 10.000 dekar skog ved Elverum i Hedmark.
Hedmark er det fylket i Norge med mest skog. Også i år er Hedmark hardest rammet. Rundt 3.000 dekar skal være ødelagt av flammene i Stange.
Skogen her eies av Romedal og Stange allmenninger, som driver skogen på vegne av rundt 1.200 eiere. Skogen var forsikret, ifølge Jørgen Nermo i Romedal og Stange allmenninger.
Det har også brent i Våler i Solør og i Engerdal i Hedmark. Brannen i Vindafjord i Rogaland tidligere i år tok rundt 1.000 dekar skog.
Skogeierne får erstatning etter hvor mye trærne hadde vært verdt om de hadde fått vokse seg store. Erstatningen er på inntil 2.000 kroner per dekar med brent skog, avhengig av skogtype.
– Det kan være hyggelig å få inntekt raskt. Men det betyr at skogeieren må planlegge godt for årene framover, sier Inge Fjalestad i Skogbrand.
Skogeierne betaler rundt 50 øre per dekar i forsikring i året. Omtrent 20 prosent av skogeierne unnlater å forsikre, og får derfor ingen erstatning etter branner.

Motstrøms


Branndrama til tross – det er likevel noen som mener det brenner altfor lite skog i Norge. Rein Midteng i Skogutvalget i Norges Naturvernforbund er en av dem. Han får motbør hos skogeierne.
Midteng sier til Klar Tale at han skulle ønske at skogbranner som ikke truer mennesker og hus, skulle få brenne fra seg, og ikke slokkes. Det er bra for truede arter.
– Det ville være naturlig at det brant hundre kvadratkilometer skog i året, sier Midteng. Dette er mange hundre ganger så mye som i dag. Forbundet jobber nå for at deler av de brente områdene skal bevares som de er. Det vil gi steder å bo for mange truede arter, som fugler, insekter og planter.
– Dette er vår siste sjanse til å sikre mangfoldet. Vi er allerede for sent ute mange steder, mener Rein Midteng.
Nå får fem dekar skog alltid stå urørt i ti år der hvor det har brent, ifølge regler fra Norges Skogeierforbund.
– Skogbranner kan være nyttige for mangfoldet. Men vi kan jo ikke la det vi lever av, brenne ned, sier daglig leder Rune Brenna i Romedal og Stange allmenninger.
For at en skogeier skal la skogen brenne, må han være sikker på at han får noe tilbake, sier Brenna. Han mener det i så fall det må lovendringer til. (©NTB)