- Vi berget livet, og det var det viktigste. Men alt vi har tatt vare på gjennom nesten 50 år gikk tapt. Pensjonistekteparet hadde hatt noen fine og solvarme påskedager på hytta, som ligger på en liten kolle med panoramautsikt ut over Trosbyfjorden i Bamble i Telemark. Denne kvelden gikk Jorunn til sengs først, rundt midnatt. Men etter dette skjedde ting med skremmende innbyrdes sammenheng, melder Varden.

På 40 minutter

- Jeg ble sittende oppe og se på Grammy Awards på tv. Dette programmet var slutt klokka 0105. Da gikk jeg og la meg og sovnet straks, forteller Olav Dag.

- Nøyaktig klokka 01.45 vekket Jorunn meg, fordi hun hørte en skremmende lyd. Det lød som noen sprutet vann på huset. Jeg styrtet ut, barbeint og i bare underbuksa, og fikk se at det brant kraftig i ytterveggen. Det var sprakingen fra brannen som lød som vannsprut. Jeg er ikke i tvil om at noen må ha tent på.

Ut i siste øyeblikk

Bamble kommune har lagt vann fram til dette hyttefeltet. Det manglet bare en dags rørleggerjobb, så ville hytta hatt innlagt vann. Men nå var det ikke koblet til.

- Jeg hadde et brannslukningsapparat lett tilgjengelig, og tømte det ut over brannen. Men brannen hadde fått så godt tak at det var som å pisse i havet. Jeg måtte få med Jorunn ut mens det ennå var tid til å komme seg ut. Alt gikk veldig fort, jeg tror neppe det gikk mer enn halvannet minutt fra jeg ble vekket til vi måtte forlate huset.

Jorunn rakk å få på seg litt klær og få med en mobiltelefon. Men mye annet viktig forsvant i brannen, blant annet bilnøklene. Lørdag ettermiddag kom sønnen deres med klær, sko og reservenøkler.

De fikk låne klær av noen hyttenaboer, som også måtte forlate sine hytter mens brannen var på det heftigste. Brannvesenet kom raskt til, men hadde problemer med å få fram nok vann, og med et kraftig gnistregn fra brannen. De klarte å hindre spredning til andre hytter og den tørre skogen, men hovedhytta og det meste av annekset ble lagt i aske.

Alt gikk tapt

Bygningsingeniøren Olav Dag Hegna er fra Brevikstrand i Bamble, og bygde selv, som unggutt i 1962, det som nå er den eldste delen av hytta. Siden har han flyttet til Blommenholm, og han har stadig bygget på og utbedret hytta. Nå var den i topp stand og gjort klar for helårs vann og avløp, og den var bygd ut til Bambles maksimalt tillatte 100 kvadratmeter.

- Vi mistet PCer og andre ting det blir mye styr med å få erstattet. Men det verste å miste var alt som representerer minnene fra nesten 50 år her på hytta.

- Vi har hatt mange fine år her. Vi skal få bygd hytta opp på nytt.

KLIKK HER FOR Å KOMME TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE