Av Cathrine Solemslie Sæther/ Foto: Shutterstock

Da SSB rapporterte tallene for hyttesalg i 2020, erklærte de at det aldri før hadde blitt solgt like mange hytter. Det er enda en stund igjen av året, men det er ikke umulig at det blir nok et rekordår. 

Landsfordeling

Rogaland opplevde størst prosentvis økning med hele 67 % flere hytter solgt i 2. kvartal sammenliknet med fjoråret, men det var Vestfold og Telemark som hadde den høyeste gjennomsnittsprisen per omsetning, med 3,3 millioner kroner. Viken og Oslo kombinert hadde flest eierskifter for hytter totalt sett, med 1.000 hytter som byttet eierskap i 2. kvartal. 

Blant norske kommuner var det i fjellhyttekommunene Vinje, Hol og Hemsedal at det ble solgt flest hytter, henholdsvis 81, 77 og 75 hytter. Hva angår omsetning, var det Hemsedal og Kragerø som høstet inn de høyeste medianprisene blant de 20 hyttekommunene med flest tinglyste salg. Hemsedal hadde 5,1 millioner som medianpris og Kragerø 4,8 millioner. 

 

Flere kjøper og flere investerer i hytta

Det er ikke bare hyttesalget som øker. Under pandemien har mange nordmenn valgt å investere i hjem og hytte i form av både oppussing og utbygging. 

- Vi merker større pågang fra kunder som ønsker å oppgradere eller utvide hytta. Det skal være høy standard på hytta med varmekabler, badstu og pent bad, og det skal være plass til hele familien, og helst noen til, forteller Andreas Jebsen, daglig leder i Byggstart, en markedsplass for bygg- og renovering. Ifølge Byggstart.no er snittprisen for et hyttetilbygg 24.000 kroner per kvadratmeter, ikke justert for prisøkningen på materialer i 2021. 

- Nordmenn har investert betydelige summer i hjem og hytter etter at de ble tvunget til å sette pris på andre ting enn reise- og uteliv, poengterer Jebsen. SSB mente i sin tid at noe av den store veksten i rekordåret 2020 kunne forklares med pandemien. Restriksjoner på utenlandsreiser og påbud om hjemmekontor, noe som ble hyttekontor for mange, har ført til en høyere verdsettelse av friluftsliv og natur.

Dette kombinert med at mange har fått en styrket privatøkonomi på grunn av begrensede reisemuligheter og mer tid hjemme, er alle faktorer som spiller inn i hvordan korona har tilrettelagt for dagens hyttebonazna.