Alle illustrasjoner: Arkitektkontoret Spir

20. januar får Færder kommunestyre et spektakulært prosjekt å ta stilling til. Vinner prosjektet gehør hos myndighetene, vil initiativtakerne bygge tre-fire utleiehytter under vann ved Verdens Ende på Tjøme. Undervannshytter finnes ikke noe sted i Europa, forteller gruppa til avisa Øyene.

Skjermbilde 2021-01-11 kl
Slik at miljøet se ut på

Fra tretopp til havbunn

Et par av initiativtakerne, Trond Barth Andersen og Einar Chr. Erlingsen, er involvert i det suksessrike tretopphytte-konseptet i Horten. Slik sett er det god kompetanse på uortodokse hytteløsninger i gruppa. Den består i tillegg av Knut Børge Knutsen og Kjell Alpers.

Andersen anslår byggekostnadene til 20-25 millioner kroner. Kongsberg Maritime har bistått med kartlegging av området hvor hyttene tenkes bygget.

Skjermbilde 2021-01-11 kl
Slik tenker Spir arkitekter at utformingen av havhyttene kan bli.

Ett plan under vann

Spir Arkitekter i Tønsberg har utarbeidet tegningene til hyttene som planlegges i to plan. Det ene planet ligger under vann og tenkes bygget i tre, glass og betong. Her kommer gjestene tett på livet i havet.

Et felles område over vann har rund åpning til himmelen, som kan lukkes om vinteren. Gjestene vil føle hav, vann og himmelrommet tett på. Hver av hyttene planlegges med badstue. En kabelferge basert på gjestenes egen muskelkraft bringer dem til og fra hyttene, forteller Øyene.

- Vi er svært fornøyd med ideutkastet. Vårt fokus har vært å gi undervannshyttene et arkitektonisk uttrykk som er tilpasset stedet, sier Sven Kron i SPIR Arkitekter. Dette er et unikt prosjekt også i global sammenheng. Vi er spente på å høre hva myndigheter og befolkning vil si om planene, sier Kron.